Αρχίζουν πάλι μάχες στη Λιβύη – Η Ουάσιγκτον ζητεί απόσυρση Ρώσων και Τούρκων

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λιβύη και Γενικός Διοικητής του LNA, Αγκίλα Σαλάχ έδωσε εντολή στον Στρατάρχη Χάφταρ να τερματίσει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και να ξεκινήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις αμέσως.

Στον αντίποδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δήλωση εκπροσώπου του στον ιστότοπο Hellas Journal και στην ΕΡΤ ζήτησε την άμεση απόσυρση από τη Λιβύη των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων μαχητών και των Ρώσων μισθοφόρων. 

Παράλληλα, φωτιά παίρνουν οι διεργασίες Ρωσίας – Γερμανίας εν όψει της Διάσκεψης του Βερολίνου για την κατάσταση στη Λιβύη, ενώ στο εσωτερικό έχει ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη της 19ης Ιανουαρίου.

Καλώντας τις ξένες χώρες που τροφοδότησαν τη σύγκρουση να αποσύρουν άμεσα τις δυνάμεις τους, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης.

«Χώρες που παριστάνουν ότι υποστηρίζουν τη σταθερότητα της Λιβύης πρέπει να αποσύρουν αμέσως τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων μισθοφόρων και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων, οι οποίοι έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις ανθρωπιστικές συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας και την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

«Στεκόμαστε με τον λαό της Λιβύης, καθώς εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς ξένη παρέμβαση. Είναι θετικό βήμα ότι οι ηγέτες της Λιβύης αναγνωρίζουν την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός. Αυτό πρέπει να ακολουθηθεί από μια πολιτική διαδικασία που προέρχεται από τα μέρη της Λιβύης και να μην τους επιβληθεί. Καλούμε όλα τα μέρη της Λιβύης να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας, μέσω της διαμεσολάβησης, για την αντιμετώπιση των πολιτικών, οικονομικών και ζητημάτων ασφαλείας που τα χωρίζουν».

About Author