Βουλή: 15 νομοσχέδια το προσεχές διάστημα

“Πυρετός” επικρατεί αυτές τις ημέρες στους κόλπους της Βουλής, μιας και οι 300 καλούνται να συζητήσουν και να ψηφίσουν 15 νομοσχέδια το προσεχές διάστημα.  Σε αυτά ξεχωρίζει ο εκλογικός νόμος που μπαίνει την Τετάρτη προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με τις εργασίες σε αυτή να ολοκληρώνονται την προσεχή Δευτέρα. Έτσι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Σώματος, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια, ωστόσο λόγω του μεγάλου πολιτικού ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει και ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων βουλευτών που θα θελήσουν να τοποθετηθούν ενδέχεται η ψήφιση να γίνει την Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως είπε σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια και μετά να αναχωρήσει για το Νταβός. Ανάλογα δε με το χρονοδιάγραμμα του νομοσχεδίου την Πέμπτη 23 ή τη Παρασκευή 24 του μήνα θα ψηφιστεί και η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης που περιέχει το άρθρο για την κατάργηση της αργίας των τριών ιεραρχών.

Από κει και πέρα, αυτή την Παρασκευή στην Ολομέλεια θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για το Brexit, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στις επιτροπές τριών κυρώσεων με την Αλβανία και τα Αραβικά Εμιράτα (η συζήτηση είναι σύντομη καθώς τοποθετούνται όσοι διαφωνούν).

Παράλληλα την ερχόμενη Τρίτη 22 του μήνα, αναμένεται να εισαχθούν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς συζήτηση και 9 ακόμα κυρώσεις, εκ των οποίων όμως η μία θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή καθώς αφορά την συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Τέλος στο δρόμο προς το Κοινοβούλιο βρίσκονται ακόμα τέσσερις σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που αφορούν στο επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, τα υδατοδρόμια του υπουργείου Μεταφορών, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί του Μάκη Βορίδη και ένα για την πολιτική προστασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής επικύρωσε σήμερα με 20 θετικές ψήφους (από τους 24) την τοποθέτηση των κ.κ. Ν. Κυριαζή και Σπ. Βλαχόπουλο στη θέση του προέδρου και αντιπροέδρου της Επιτροπή Αξιολόγησης της Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας (διάδοχη κατάσταση της ΚΕΝΕ).

About Author