Πέντε πύραυλοι έπληξαν αμερικανική βάση στο Ιράκ

Πέντε πύραυλοι έπληξαν στο Ιράκ την αμερικανική βάση Taji, που βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας της χώρας, Βαγδάτης, σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Μέλος της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης φημολογείται πως τραυματίστηκε. Οπως μεταδίδεται, η επίθεση ήταν βίαιη και άγρια. Την περασμένη Κυριακή, η βάση Μπαλάντ (Balad), πάλι βόρεια της Βαγδάτης, υπέστη επίθεση με πυραύλους, ενώ πριν από δύο εβδομάδες βλήματα έπληξαν την πράσινη ζώνη στη Bαγδάτη.

Νεότερη ενημέρωση:

Αδιευκρίνιστος αριθμός πυραύλων έπεσαν την Τρίτη κοντά στην αεροπορική βάση Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης, σε συνέχεια προηγούμενων ιρανικών επιθέσεων. Στη βάση, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στο Ιράκ είναι εγκατεστημένοι και Αμερικανοί στρατιώτες.
Toπικά ΜΜΕ ανέφεραν αρχικά ότι έχει τραυματιστεί ένας Ιρακινός στρατιωτικός, ωστόσο σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τις ιρακινές αρχές φαίνεται πως δεν υπάρχει τραυματισμός.
«Κανένας πύραυλος δεν στάθηκε ικανός να πλήξει τη βάση, κανένας Αμερικανός στρατιωτικός, ή στρατιωτικός της συμμαχίας δεν τραυματίστηκε» δήλωσε από πλευράς του Αμερικανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, πέντε με οχτώ ρουκέτες Κατιούσα έπληξαν ταυτόχρονα τη βάση.
Τοπικά ΜΜΕ «δείχνουν» ως υπαίτιο την Κατάεμπ Χεζμπολάχ (Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού), που είναι μία από τις πιο ριζοσπαστικές φιλοϊρανικές οργανώσεις. Στις 5 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε μέσω Twitter «τραμπούκους» τα μέλη της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, καθώς προέτρεψαν τις ιρακινές δυνάμεις να πάψουν να προστατεύουν τις αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ.
Η βάση φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Αμερικανών στρατιωτών, καθιστώντας την στόχο για τις ομάδες των Σιιτών που υποστηρίζονται από το Ιράν μετά τη δολοφονία του στρατηγού της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί.

Πηγή: ethnos.gr., skai.gr

About Author