Παταγώδες ναυάγιο στη Μόσχα – Ο Χάφταρ έφυγε χωρίς να υπογράψει τερματισμό του εμφυλίου στη Λιβύη

Στη Μόσχα βρέθηκαν οι ηγέτες των δυο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη δηλ. ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάγεζ ας Σάρατζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Ωστόσο ο δεύτερος αποφάσισε να φύγει οδηγώντας τις συνομιλίες σε οριστικό ναυάγιο. Ο Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού, έφυγε από τη Μόσχα τα ξημερώματα της Τρίτης (14.01.2020) χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Την αποχώρηση Χάφταρ από τη Μόσχα έκανε γνωστή λιβυκή πηγή στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik. «Ο στρατάρχης Χάφταρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», είπε η πηγή.

Η πλευρά Χάφταρ διεμήνυσε ότι ο στρατάρχης δεν σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία που πρότειναν η Ρωσία και η Τουρκία.

Με τον Χάφταρ να αποχωρεί από τη διαμεσολάβηση στη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, υποστηρίζοντας πως δεν έγιναν δεκτοί όροι που είχε θέσει, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες νότια της Τρίπολης.

Την ίδια στιγμή, το Reuters, μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ ανακοίνωσαν μέσω Facebook πως ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη».

Χάφταρ και Σάρατζ ταξίδεψαν στη Μόσχα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε χθες περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χάφταρ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Την περασμένη Κυριακή, τα αντιμαχόμενα μέρη ανακοίνωσαν ότι κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός.

About Author