Κύπρος: Συνεχίζεται ο ψυχρός πόλεμος με νέα τουρκική Navtex στα τεμάχια 2 και 3

Παράτυπη Navtex εξέδωσε η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου με την οποία «δεσμεύεται» θαλάσσια περιοχή έκτασης 3.500 ναυτικών μιλίων προκειμένου να διεξαχθούν σεισμογραφικές έρευνες από το πλοίο Barbaros.

Η περιοχή που «δεσμεύει» η Άγκυρα καλύπτει μεγάλο μέρος των τεμαχίων 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ όπου αναμένονται να πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες μέχρι και επτά γεωτρήσεις από την κοινοπραξία Total – Eni – Kogas.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros και το τα δύο συνοδευτικά πλοία έχουν ήδη μετακινηθεί στην εν λόγω περιοχή ενώ σύμφωνα με την παράτυπη Navtex η δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού στην περιοχή ξεκίνησε από τις 22 Δεκεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Μαΐου. Πρόκειται, δηλαδή, για περίοδο πέντε μηνών, πολύ μεγαλύτερη από την αναγκαία περίοδο για σεισμογραφικές έρευνες, γεγονός που υποδεικνύει ότι πρόθεση της Άγκυρας είναι κυρίως η δήλωση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα ανατολικά όρια της περιοχής που «δεσμεύτηκε» συνορεύουν αλλά δεν επικαλύπτουν τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, όπου το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παρεμπόδισε γεώτρηση της ΕΝΙ στις αρχές του 2017. Επικαλύπτει ωστόσο δεύτερο στόχο στην περιοχή, με την ονομασία «Οκτάπους».

Τη νέα προκλητική κίνηση, η Τουρκία συμπληρώνει με παράλληλες ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού, σε περιοχή που ξεκινά από τα ανοικτά της Λάρνακας και φτάνει μέχρι τα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων στον άξονα του κόλπου της Λάρνακας, από τον Μαζωτό μέχρι και τις ακτές της Δεκέλειας. Πρόκειται για περιοχή που επικαλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 2.

Προβλέπονται ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με χρήση πυρών, στις 6, στις 14, στις 22 και στις 30 Ιανουαρίου και ασκήσεις χωρίς πυρά στις 8, στις 17, στις 25 και στις 28 Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, πρέπει να αναμένεται και η επόμενη ενέργεια της Τουρκίας με νέα κίνηση του γεωτρύπανου «Yavuz», που βρίσκεται από τις αρχές Οκτωβρίου σε σημείο περί τα 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Πισσουρίου και πραγματοποιεί γεώτρηση σε περιοχή κοντά στο υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης. Η εν λόγω γεώτρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τη δεύτερη εβδομάδα Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο -ο «Πορθητής»- που βρίσκεται νότια του Ριζοκαρπάσου, αναμένεται να συνεχίσει εκεί μέχρι και τον Μάρτιο.

About Author