Στις 2 Ιανουαρίου η ψηφοφορία της τουρκικής Βουλής για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Στο κοινοβούλιο στέλνει σήμερα η τουρκική κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε στους δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης επιδιώκοντας να λάβει την υποστήριξή τους προς το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο TRT το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας της τουρκικής εθνοσυνέλευσης στις 2 Ιανουαρίου.
Αντιπολίτευση: Αντίθετη στο νομοσχέδιο

Από την πλευρά της, η κεμαλική αντιπολίτευση δήλωσε πως είναι αντίθετη στο νομοσχέδιο. Σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από συνομιλίες του με τον Τσαβούσογλου σχετικά με το νομοσχέδιο, ο Ουνάλ Τσεβικιόζ, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ξεκαθάρισε πως το κόμμα δεν θα στηρίξει την πρωτοβουλία του Ερντογάν.

«Πιστεύουμε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία μάλλον, παρά να γίνουμε ένα μέρος σ’ έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων. Αυτό που γίνεται είναι προετοιμασίες για να επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση και επισημάναμε στον υπουργό πως αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε ο Τσεβικιόζ.

Το CHP είχε προηγουμένως υποστηρίξει στο κοινοβούλιο νομοσχέδια για την αποστολή στρατευμάτων στη βόρεια Συρία. Ωστόσο έχει δηλώσει πως δεν εγκρίνει τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες πέραν των τουρκικών συνόρων.

Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε στη συνέχεια με τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ιγί για να συζητήσουν το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατευμάτων.

About Author