Λίβυος πρέσβης στην Άγκυρα: Ζητάμε αεροπορική στήριξη και εκπαίδευση στρατιωτών

Σύμφωνα με τον ΣΙΓΜΑ, ο πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα Αμπντουρεζάκ Μουχτάρ Αχμέντ Αμπντουλκαντίρ ανέφερε ότι η Λιβύη έχει ανάγκη κυρίως από αεροπορική στήριξη και εκπαίδευση από άνδρες των ειδικών δυνάμεων. «Η Λιβύη έχει ανάγκη από αεροπορική άμυνα και εκπαιδευτές των ειδικών δυνάμεων. Ντόπιους στρατιώτες έχουμε», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού».

Ο πρέσβης της Λιβύης αναφέρθηκε στις σχέσεις αιώνων μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, ενώ εξήρε και τη διαρκή υποστήριξη της Λιβύης προς την Τουρκία όσον αφορά στο Κυπριακό.

«Όταν υπήρξε ανάγκη, μία από τις χώρες που υποστήριξαν την Τουρκία στο Κυπριακό ήταν η Λιβύη. Και η Τουρκία όμως όταν έχουμε ανάγκη ανταποκρίνεται αμέσως», δήλωσε ο Λίβυος πρέσβης.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

«Θα στηρίξουμε με όλα τα μέσα την κυβέρνηση της Τρίπολης, που αντιστέκεται απέναντι σε έναν πραξικοπηματία στρατάρχη που υποστηρίζεται από αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον Χαλίφα Χάφταρ.

Η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Λιβύης τέθηκε σε ισχύ, μετά την επικύρωσή της από την Άγκυρα και την δημοσίευσή της στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

Αξιωματούχος από την Τρίπολη, που επικαλείται το Reuters, είπε ότι το αίτημα βοήθειας αφορά σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο.

About Author