Εκπρόσωπος ΕΛ.ΑΣ: Δεν χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες- Υπήρξε εισαγγελική παραγγελία για την επέμβαση στο Κουκάκι

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο.

 

Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Αναφορικά με τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για αστυνομική βία και τον πυροβολισμό που δέχτηκε γυναίκα με πλαστική σφαίρα
Θ.ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι πλαστική σφαίρα, θα βγει σχετική ανακοίνωση σε λίγο. Όλες οι ιατρικές γνωματεύσεις όπου χρειάστηκαν και όπου υπήρχαν μπαίνουν μέσα στη σχετική δικογραφία, θα είναι σε γνώση των εισαγγελικών αρχών. Σε καθε περίπτωση για το σύνολο των καταγγελιών που υπάρχουν, και για τις 3 στις επιχειρήσεις που έγιναν χθες, θα αναλάβει η διεύθυνση Εσωτερικων Υποθέσεων προκειμένου να δει αν ευσταθούν ή όχι.
Θ.ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες, σε κάθε περίπτωση όμως ερευνάται το περιστατικό, εννοείται πως η καταγγελία έχει καταγραφεί, και ερευνάται από εμάς.

Για τις καταγγελίες του κ. Μαντά
Θ.ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στην επιχείρηση που έγινε, και θεωρώ οτι αναφέρετε στην οδό Ματρόζου στην κατάληψη υπήρχε εισαγγελική παραγγελία προκειμένου να αποδοθεί το συγκεκριμένο κτίριο στους νόμιμους κάτοχους του και βέβαια σε κάθε περίπτωση αλλά και στη συγκεκριμένη, υπήρχε εισαγγελικός λειτουργός μαζί με τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα δύο άτομα που έχουν συλληφθεί για συμμετοχή στη συγκεκριμένη κατάληψη υπάρχουν οι καταθέσεις των αστυνομικών οργάνων οι οποίες αναφέρουν ότι τους έχουν αναγνωρίσει και υπάρχουν και άλλα στοιχεία τα οποία αναμένονται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Υπάρχουν και μπογιές πάνω στα συγκεκριμένα άτομα τις οποίες πέταγαν προς τους αστυνομικούς.
Θ.ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πατέρας των συλληφθέντων έχει συλληφθεί όχι για συμμετοχή στην κατάληψη αλλά για αντίσταση κατά της αρχής. Οι δύο συλληφθέντες που συμμετείχαν στην κατάληψη συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της καταδίωξης τους από την ταράτσα της κατάληψης στην ταράτσα του σπιτιού τους η οποία έχει επαφή και πρόσβαση.
Θ.ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι 8 οι συλληφθέντες για τη συμμετοχή στις καταλήψεις και η μια του πατέρα για αντίσταση, είναι κυρίως για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, για διατάραξη οικιακής ειρήνης.
Ερωτηθείς αν οι καταγγελίες για αστυνομική βία καταλήγουν σε πειθαρχικές κυρώσεις
Θ.ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και μάλιστα έχουμε ένα από τα αυστηρότερα πειθαρχικά δίκαια τόσο η διεύθυνση Εσωτερικών υποθέσεων όσο και ο Συνήγορος του Πολίτη βγάζουνε κάθε χρόνο ετήσιες εκθέσεις. Σε κάθε περίπτωση οι καταγγελίες δεν γίνονται απλά για να ερευνούνται αλλά υπάρχουν και ποινές υπάρχει και διαδικασία η οποία είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τα αστυνομικά όργανα αλλά αυτό είναι το σωστό να γίνει και έτσι πρέπει να γίνει και έτσι γίνεται.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν και άλλες εκκενώσεις καταλήψεων το προσεχές διάστημα
Θ.ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για το θέμα των εκκενώσεων. Όλα τα κτήρια θα αποδοθούν στους νόμιμους κατόχους αυτό είναι το σχέδιο.

About Author