Στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Αλ. Τσίπρας – Μήνυμα για τα ελληνοτουρκικά

Για δεύτερη φορά θα συμμετέχει ο Αλέξης Τσίπρας, ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως Πρωθυπουργός, στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Στην Κουμουνδούρου υπάρχει ικανοποίηση από την εδραίωση της παρουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίπλα στις άλλες σοσιαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης παρά το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Τη συνάντηση των κρατών των αρχηγών του PES θα εκμεταλλευτεί ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να περάσει τα δικά του μηνύματα όσον αφορά την ελληνοτουρκική κρίση και τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τονίσει στη Σύνοδο πως θα θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις κατά προσώπων και εταιριών που θα εμπλακούν σε ενέργειες που καλύπτει το μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση του Σάρατζ της Λιβύης.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και από τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιμετωπίσει ανάλογες κρίσεις από τη θέση του Πρωθυπουργού αναμένεται οι διαφορές που έχει με τη Φώφη Γεννηματά, για την παρουσία του στη Σύνοδο του ΕΣΚ, να μείνουν στην άκρη, αφού και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ αναμένεται θα αναφερθεί εκτενώς στο καυτό ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Βασική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά κατά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό, είναι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής να κρατηθούν μακριά από την κομματική αντιπαράθεση. Στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δουν και ποια θα είναι η ενημέρωση των κομμάτων σήμερα κατά τη μεσημεριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως πρέπει η κυβέρνηση να ζητήσει τη σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου για τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκμεταλλευτεί το ταξίδι του στις ΗΠΑ στις 7 Ιανουαρίου και να ζητήσει να υπάρξει πιο αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει:

  • Να εξαντλήσει τις πιέσεις στην Ιταλία για σαφή στάση απέναντι στις παράνομες ενέργειες της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ενόψει μάλιστα και της ανανέωσης της ευρωπαϊκής επιχείρησης Sophia τον Μάρτιο.
  • Να ενισχύσει τις επαφές με όλες τις πλευρές στη Λιβύη και να εντείνει τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε.
  • Να συνεχίσει το διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας τα “απαράδεκτα λάθη”, όπως τονίζουν που έγιναν. Επισημαίνουν πως “η απόφαση για αναστολή των συνομιλιών που διατυπώνει εδώ και μήνες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι λανθασμένη, διότι αυτός ο δίαυλος πρέπει να είναι σταθερά ενεργός, τουλάχιστον για να αποφευχθούν παρανοήσεις και ατυχήματα”.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

About Author