Δένδιας: Χωρίς νομική υπόσταση η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προχώρησε σε νέες δηλώσεις κατά την διάρκεια συνέντευξής του, όπου και τοποθετήθηκε επί των τελευταίων εξελίξεων στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας, με σημείο αναφοράς τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα διατηρεί την ψυχραιμία της απέναντι στις τουρκικές ενέργειες, ενώ αμφισβήτησε ευθέως τη νομική υπόσταση της συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και Λιβύη, ενώ αποκάλυψε και το τι ειπώθηκε με τον Τούρκο πρέσβη.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε για την πρώτη συνέντευξη που δίνετε απόψε στο ΟΡΕΝ. Ήθελα να ξεκινήσω ρωτώντας σας για το χάρτη που δημοσίευσε σήμερα υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος που δείχνει τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Πώς διαβάζει η ελληνική διπλωματία αυτό το χάρτη;

Δένδιας: Διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Έχω δει χιλιάδες χάρτες πια τους τελευταίους μήνες, δε νομίζω ότι ένας ακόμη μας κάνει κάποια διαφορά. Η Τουρκία προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις απαιτήσεις της, για τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί υπό καλύτερους όρους κατά την κρίση της. Εμείς δεν ακολουθούμε αυτή την πολιτική.

Δημοσιογράφος: Συναντήσατε τον Πρέσβη της Τουρκίας και της Λιβύης μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.

Δένδιας: Ο Πρέσβης της Τουρκίας κατ’ αρχάς δεν γνώριζε το ζήτημα, επιφυλάχθηκε να επιστρέψει και αναμένω να επιστρέψει με τις εξηγήσεις τις οποίες θα πρέπει να δώσει. Η τοποθέτησή μας απέναντι στη Λιβύη έχει μια σαφή αιτιολογία: ότι, όταν συνάντησα τον Λίβυο Υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβρη, δέχθηκα μεν την παραδοχή ότι πράγματι τέτοιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη λαμβάνουν χώρα, αλλά ότι συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει, διότι αυτή αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο.

Παρά λοιπόν τις διαβεβαιώσεις που είχα δεχθεί, ο κ. Sarraj προχώρησε στην υπογραφή αυτού του προσυμφώνου συμφωνίας. Αποτελεί, αν θέλετε να πούμε, προσωπική του χάρη στο πρόβλημα του Ερντογάν. Μπορούμε να το πούμε όπως θέλουμε. Αλλά νομική δεσμευτικότητα του κειμένου, πιθανότατα δεν υφίσταται.

Δημοσιογράφος: Μετά τη συνάντησή σας με τον Αιγύπτιο ομόλογό σας, κάνατε λόγο στη δήλωσή σας για επιτάχυνση των συνομιλιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Δένδιας: Αυτό το οποίο συζητήσαμε με τον ομόλογό μου, γιατί η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα, μην το ξεχνάμε αυτό, είναι ένας διάλογος μεταξύ φίλων. Είναι να ξαναδούμε πού είχε κολλήσει το πράγμα και να προσπαθήσουμε γρήγορα να ξανα-συνεδριάσουν Επιτροπές, εάν φτάσουν δε σ’ ένα σημείο με απόκλιση, να κληθούν οι Υπουργοί να καλύψουν αυτή την απόκλιση.

Δημοσιογράφος: Η κριτική που σας ασκεί η αντιπολίτευση εστιάζεται σε δυο σημεία: Πρώτον, ότι ακολουθείτε μια πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία και δεύτερον, ότι αιφνιδιαστήκατε από τις εξελίξεις.

Δένδιας: Κατ’ αρχάς ως προς την πολιτική κατευνασμού που λέτε θα ξεκινήσω να σας πω ότι, βεβαίως, δεν ονομάζομαι “Νικηταράς” και δεν διαθέτω γιαταγάνι. Αλλά πέραν αυτού, νομίζω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προασπίζει τα συμφέροντα του τόπου ακριβώς όπως πρέπει να τα προασπίσει. Και δεν βλέπω τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να έχουν το δικαίωμα να μας κατηγορούν για κάτι τέτοιο.
Αυτό που επίσης όμως θέλω να σας πω και, ναι, είναι ξεκάθαρο -και αυτό δεν το λέω κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο, αποφεύγω να θέτω θέματα εξωτερικής πολιτικής στο εσωτερικό ακροατήριο σαν αντικείμενα κομματικής διαπάλης- είναι ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει καμία δυνατότητα να εκχωρήσει οτιδήποτε από την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

About Author