Ένταση στην Προανακριτική: Χωρίς την παρουσία δικηγόρου η κατάθεση Μανιαδάκη

Χωρίς την παρουσία δικηγόρου ξεκίνησε η κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη στην προανακριτική επιτροπή για τη Novartis. Όπως δήλωσε ο κ. Μπαντάς, δικηγόρος του κ. Μανιαδάκη, αποσύρθηκε το αίτημα, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Νωρίτερα, ο κ. Μπαντάς επιχειρηματολόγησε εντός της επιτροπής γιατί πρέπει ο πελάτης του να εξεταστεί ως κατηγορούμενος και όχι ως μάρτυρας. Κύριος λόγος, κατά τις ίδιες πηγές, είναι το γεγονός ότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδορκία.

Στην αρχή της κατάθεσής του, ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να τόνισε: «Είμαι κατηγορούμενος για βαρύτατες πράξεις αν κι έχω ελεγχθεί από κάθε Αρχή. Αν κι έχουν βγει πορίσματα από το μεικτό κλιμάκιο, αφότου άνοιξαν οι λογαριασμοί μου. Αφότου δεν βρέθηκε καμία έκνομη πράξη, επειδή αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγιναν, βρέθηκα εμπλεκόμενος από έναν προστατευόμενο μάρτυρα. Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Με συνέδεσαν με έναν υπουργό. Μιλώ για τον κύριο Λοβέρδο. Κατηγορούμαι ότι χειραγώγησα τον υπουργό».

Στη συνέχεια σύμφωνα με πληροφορίες έκανε αναφορές στην επιστημονική του πορεία και φέρεται να υποστήριξε: «Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή κατείχα το αντικείμενο».

«Όταν μπήκε η χώρα στην κρίση η υγεία είχε το μεγαλύτερο μνημόνιο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν εθνικό χαρακτήρα. Στον τομέα της υγείας έγινε η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση δαπανών σε καιρό ειρήνης. Το 2009 η δημοσιά φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014 η δαπάνη έπεσε στα 1,9 δισ. ευρώ», φέρεται να τόνισε ο κ. Μανιαδάκης.

Ο ίδιος φέρεται να τόνισε επίσης πως στοχοποιήθηκε από προστατευόμενο μάρτυρα επειδή αρνήθηκε να καταθέσει πράγματα που δεν έγιναν.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως από πλευράς Νέας Δημοκρατίας ο κ. Πλεύρης τόνισε πως ο κ. Μανιαδάκης είναι ύποπτος για ψευδή κατάθεση και άρα πρέπει να καταθέσει με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις.

Ακολούθησε κατά τις ίδιες πηγές ο εξής διάλογος:

Λάππας: Εκπλήσσομαι. Η επιτροπή δεν καλεί υπόπτους αλλά μάρτυρες. Απαράδεκτο το αίτημα, ο συγκεκριμένος καλείται ως μάρτυρας. Και καταγγέλλω τη μεθόδευση αυτή. Επαναλαμβάνω η επιτροπή δεν τον καλεί ως ύποπτο, αλλά ως μάρτυρα, όπως θα κληθούν και οι υπόλοιποι.

Πλεύρης: Και η Τουλουπάκη;

Λάππας: Φυσικά.

Κεγκέρογλου: Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ύποπτος Μανιαδάκης, αλλά μάρτυρας Μανιαδάκης.

ΚΚΕ: Για όλους ίδια αντιμετώπιση, όχι δύο μέτρο και δύο σταθμά. Να κληθεί όπως κλήθηκε και ο Φρουζής.

Το ίδιο ανέφερε και η Ελληνική Λύση.

About Author