Γ. Κατρούγκαλος: Να συγκληθεί άμεσα το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Με δήλωσή του ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την προκλητική τουρκική συμφωνία με την Λιβύη, καλεί την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να ενημερωθούν τα κόμματα για την κατάσταση μετά τις προκλητικές ενέργειες του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας καλεί τον κ. Μητσοτάκη να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και παράλληλα να πιέσει ώστε να γίνει Σύνοδος Κορυφής των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να πιεστεί η Ιταλία η οποία υποστηρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ζητήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Γ. Κατρούγκαλου
Να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής Η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική.

Από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας.

Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άμεσα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων

About Author