Επίδειξη ισχύος από Σαμαρά οι δηλώσεις βουλευτών για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία περιλαμβάνει και την αλλαγή στον τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ψηφίζεται τη Δευτέρα και από εκεί και πέρα αρχίζει και τρέχει ο χρόνος προκειμένου να λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις οριστικές αποφάσεις για το πρόσωπο το οποίο θα προτείνει.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει στην επιλογή Παυλόπουλου και την ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει γιατί θα επιλέξει -εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο- οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο από αυτό του σημερινού Προέδρου που έχει εξασφαλισμένη ευρεία συναινετική πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ όμως οι σαμαρικοί έχουν αρχίσει τις πιέσεις με δημόσιες δηλώσεις προκειμένου να είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς, αν και ο ίδιος φυσικά δημόσια δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα.

Η δήλωση του βουλευτή Αχαϊας της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη χθες (Ant1) πως “ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο καταλληλότερος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας” ήταν το τέταρτο… σαμαρικό χτύπημα. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη (που δήλωσε “μέγας φαν και φίλος του Αντώνη Σαμαρά”), του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Καραγκούνη και του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου. Ειναι προφανές επομένως πλέον ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες “τουφεκιές”.

Και όσο πλησιάζει η ώρα της απόφασης, οι πιέσεις θα εντείνονται, καθώς στο σαμαρικό στρατόπεδο διαπιστώνουν πως καμία τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει προεξοφλήσει πως δεν θα είναι εκείνος η πρόταση της Ν.Δ, ωστόσο με τις δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών της Ν.Δ υπέρ του, επιχειρεί να δείξει ότι διαθετει συμπαγή ομάδα βουλευτών και έτσι να στείλει μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο χωρίς τη δική του συναίνεση.

About Author