Κορκονέας: Ο Άρειος Πάγος δείχνει ξανά το δρόμο προς τη φυλακή για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Αντιμέτωπος ξανά με τη Δικαιοσύνη ενδέχεται να έρθει ο Επαμεινώνδας Κορκονέας. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. «Συνεχίζουμε τον αγώνα για δικαίωση μετά την αίτηση κατά της αποφυλάκισης Κορκονέα», ανέφεραν οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου.

Θυμίζουμε ότι το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει στον ειδικό φρουρό το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου που τον οδήγησε εκτός φυλακής, καθώς «έσπασαν» τα ισόβια και του επιβλήθηκε ποινή 13 ετών, σημαντικό μέρος της οποίας είχε εκτίσει και μπόρεσε να αποφυλακιστεί.

Στο σκεπτικό της άσκησης αναίρεσης αναφέρεται πως υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία και μη επαρκής αιτιολογία σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου.

Πλέον, η υπόθεση θα κριθεί από το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και στην περίπτωση που η απόφαση είναι θετική, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας θα πρέπει να δικαστεί εκ νέου μόνο ως προ την αναγνώριση του ελαφρυντικού, κάτι που θα προσδιορίσει όμως και την ποινή του.

Στην πολύκροτη υπόθεση, αθώος είχε κριθεί και ο Βασίλης Σαραλιώτης, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Για «προδιαγεγραμμένη απόφαση» και για «μεθόδευση» προκειμένου ο ειδικός φρουρός να έχει μία «σκανδαλώδη μεταχείριση» είχε μιλήσει μετά την εκφώνηση της δικαστικής απόφασης η πολιτική αγωγή.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε δηλώσει μάλιστα, στο δικαστήριο ότι η απόφαση αυτή οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα.

Συνήγοροι οικογένειας Γρηγορόπουλου: Συνεχίζουμε τον αγώνα μετά την αίτηση κατά της αποφυλάκισης Κορκονέα

Έτοιμη να συνεχίσει τον αγώνα δηλώνει η οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μέσω των δικηγόρων της, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Οι συνήγοροι της οικογένειας του θύματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασαν την εξέλιξη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «συνιστά ενέργεια εκπλήρωσης υψηλού δικαστικού καθήκοντος και ουσιαστικής θεσμικής ευθύνης».

Αναλυτικά η δήλωση των δύο δικηγόρων:

«Η εμπεριστατωμένη αναίρεση που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της αποφάσεως του Μ.Ο.Ε. Λαμίας ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικού στον δολοφόνο του Αλέξανδρου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, και την αποφυλάκισή του, δικαιώνει την εξ αρχής αντίδρασή μας σε αυτήν την προκλητική απόφαση, επιβράβευσης της δολοφονίας ενός αθώου 15χρονου παιδιού από ένοπλους αστυνομικούς.

Η πράξη του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου συνιστά ενέργεια εκπλήρωσης υψηλού δικαστικού καθήκοντος και ουσιαστικής θεσμικής ευθύνης.

Στα 10 σχεδόν χρόνια που υπερασπιζόμαστε τη μνήμη του Αλέξανδρου κι εκπροσωπούμε την οικογένειά του, δεν έπαψαν να ενεργοποιούνται σκοτεινοί μηχανισμοί, που επιδιώκουν την συγκάλυψη του εγκλήματος και την υπόθαλψη των υπαιτίων.

Τόσο η οικογένεια του Αλέξανδρου, όσο και εμείς ως εκπρόσωποί της, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να λάμψει η αλήθεια και να επιβληθεί δίκαιη τιμωρία για το έγκλημα. Για να μην υπάρξει άλλο αθώο παιδί δολοφονημένο από όπλο αστυνομικού, για να μην υπάρξει άλλη δικαστική επιβράβευση κρατικής δολοφονίας, που οπλίζει το χέρι κάθε επόμενου Κορκονέα κι αφήνει απροστάτευτο κάθε επόμενο Αλέξανδρο».

About Author