Συνάντηση Δένδια- Τσαβούσογλου: Τι συζήτησαν

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές Δένδιας- Τσαβούσογλου συζήτησαν για θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί στη Γενεύη, στο περιθώριο της συνάντησης που διοργανώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα τον στρατηγικό διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ωστόσο η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της νέας εμπρηστικής ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξόντωνε συστηματικά Τούρκους και Μουσουλμάνους κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας καθώς και ότι «τις ίδιες απάνθρωπες πρακτικές εφαρμόζει και σήμερα στη μειονότητα στη δυτική Θράκη».

Απαντώντας, νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ στην Άγκυρα τόνισε πως «η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος». Παράλληλα, κάλεσε την Άγκυρα «να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας».

Σημειώνεται πως αφορμή για τη χθεσινή προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ήταν η πρόσφατη διήμερη επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στην Αρμενία, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για το πρόσφατο ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Συνάντηση με Ντιμιτρόφ

Αμέσως μετά, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, υπό το φως της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μη δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στην σταθερή διαχρονική υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδος στην ευρωπαΐκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών στο σύνολό της, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τέλος, συμφωνήθηκε η ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

About Author