Προανακριτική Novartis: Αναζητούνται τρόποι απεμπλοκής μετά τη “θύελλα”

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας μιλά μεν για «θεσμική» απεμπλοκή αλλά αφήνει και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά μετά την επιστολή που έλαβε από τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει μεν στο ότι η εξαίρεση Τζανακόπουλου – Πολάκη είναι παράνομη αλλά, διά της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγας Γεροβασίλη, αφήνει και ανοιχτό παράθυρο για «ενδιάμεση λύση», και η τελική πολιτική αναμέτρηση μετατίθεται στην επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής κατά Παπαγγελόπουλου – την Τρίτη πλέον, και όχι σήμερα όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Το εάν αυτή η συνεδρίαση θα μετατραπεί και σε πολιτική αρένα θα εξαρτηθεί από το εάν «η κυβερνητική πλειοψηφία θα… στείλει τον φρούραρχο της Βουλής να εκδιώξει από την αίθουσα τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη», όπως έλεγε χαρακτηριστικά σήμερα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Και το εάν τελικά οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρόντες στην επίμαχη συνεδρίαση παρά την απόφαση εξαίρεσής τους θα κριθεί εν πρώτοις, και σύμφωνα με την ίδια πηγή, «από το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής Τασούλα στον Αλέξη Τσίπρα».

O ίδιος ο Κώστας Τασούλας δεν απέκλεισε σήμερα την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, ταυτόχρονα όμως προειδοποίησε πως δεν θα γίνουν αποδεκτές «παρακμιακές πρακτικές» και πως η Βουλή θα απαντήσει «μόνον με τη νομιμότητα και τον Κανονισμό». «Η επιστολή του κ. Τσίπρα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής «έχει νομικά επιχειρήματα και έχει και πολιτικά επιχειρήματα. Δεν είναι εξώδικο, είναι επιστολή. Πρέπει να την απαντήσουμε νομικά και πολιτικά. Όχι με ακτιβισμό».

«Πρώτα θα απαντήσω στην επιστολή του κ. Τσίπρα. Τα άλλα μετά… πρώτα θα κάνω την απαντητική επιστολή στον κ. Τσίπρα και μετά θα κάνω την άλλη επιστολή, αν την κάνω, γιατί μπορεί να συμφωνήσει…», πρόσθεσε. Η «άλλη επιστολή» στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τασούλας είναι εκείνη με την οποία θα ζητά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει δύο νέα μέλη στην Προανακριτική και είπε ότι αυτό, εάν γίνει, θα γίνει έως αύριο.

Από την πλευρά της, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη δεν απέκλεισε την εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης, λέγοντας μάλιστα ότι η δήλωση Πολάκη πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα μετάσχουν κανονικά στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής αποτελεί «προσωπική του άποψη» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις του. «Εμείς», είπε, «λέμε ότι δεν θέλουμε να γίνει λίμπα η διαδικασία και ζητάμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να την προστατεύσει. Περιμένουμε την απάντησή του για τα επόμενα βήματά μας».

Ερωτώμενη για το εάν η μόνη λύση είναι η ακύρωση της εξαίρεσης των δύο βουλευτών, η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε ότι «δεν είναι μόνον αυτή η λύση, μπορούμε να πάμε σε ενδιάμεση. Θα εξαρτηθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής», ενώ ως προς το εάν η διέξοδος θα μπορούσε να δοθεί με μια νέα γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής είπε πως «θα μπορούσε». Η ίδια, πάντως, χαρακτήρισε αργότερα «ανυπόστατα» τα δημοσιεύματα τα οποία ερμηνεύοντας τις εν λόγω δηλώσεις ης ανέφεραν πως «πήρε αποστάσεις από τον Παύλο Πολάκη».

Ο Παύλος Πολάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 επανέλαβε πως ο ίδιος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα είναι παρόντες στην επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ας τολμήσουν να φέρουν τη φρουρά να μας απομακρύνει… Θα έχουμε γυρίσει σε εποχές χούντας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής χαρακτηρίζει «ευθέως παράνομη» την απόφαση εξαίρεσης των δύο βουλευτών από την Προανακριτική, καταγγέλλει την πλειοψηφία ότι προχωρά σε «βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν», και προειδοποιεί για κίνδυνο ακόμη και δικονομικής ακυρότητας του έργου της επιτροπής.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

About Author