Κυβερνητικές πηγές: Καμία πιθανότητα επιστροφής Πολάκη-Τζανακόπουλου στην προανακριτική

Καμία πιθανότητα δεν υπάρχει για επιστροφή του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Προανακριτική που διερευνά τις καταγγελίες σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για «πολιτική σκευωρία» στην υπόθεση της Novartis, όπως δήλωσαν αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Newpost. Ούτε πρόκειται να ζητηθεί νέα γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τον αν πρέπει να εξαιρεθούν μέλη της Προανακριτικής που θα κληθούν ως μάρτυρες όπως είχε συμβεί στην Εξεταστική για το Βατοπέδι όταν δόθηκε το πράσινο φως για την εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που είχαν καταθέσει σε άλλη διαδικασία για ανταλλαγή ακινήτων.

Τότε το βασικό νομικό επιχείρημα ήταν η αρχή της αμεροληψίας ενώ και ο Ποινικός Κώδικας απαγορεύει την ταυτόχρονη ιδιότητα του μάρτυρα και του ελεγχόμενου.

«Αν εκείνη η γνωμοδότηση συντάχθηκε για εξεταστική επιτροπή εκτιμώ ότι θα ισχύει ακόμα περισσότερο και για μια προανακριτική» δήλωσε ο πρόεδρος της βουλής Κώστας Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Μια νέα γνωμοδότηση για την Προανακριτική συζητήθηκε και μεταξύ βουλευτών της ΝΔ ως μια διέξοδος εκτόνωσης. Αλλά η κυρίαρχη άποψη η οποία και θα επικρατήσει είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που έχει εγκλωβιστεί στους τραμπουκισμούς του Πολάκη και του Τζανακόπουλου και θα πρέπει μόνος του ο Αλέξης Τσίπρας να αναζητήσει ένα σωσίβιο» όπως ανέφερε στο Newpost κυβερνητική πηγή. «Η ΝΔ δεν πρόκειται να του δώσει καμία χείρα βοήθειας» τόνισε. «Δεν έγιναν όλα αυτά εν αγνοία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.»

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στις απειλές των Πολάκη και Τζανακόπουλου ότι ανεξαρτήτως της απόφασης για την εξαίρεση τους από την Προανακριτική επειδή θα κληθούν και ως μάρτυρες, θα μπουκάρουν στην αίθουσα και ας τους βγάλουν σηκωτούς. «Όταν κάποιος κάνει αίτημα αντισυνταγματικότητας για διατάξεις ενός νομοσχεδίου και αυτό το αίτημα απορρίπτεται δεν ξαπλώνει στην αίθουσα της Ολομέλειας επιμένοντας να γίνει το δικό του» σχολίασε ο κ.Τασούλας.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα ο πρόεδρος της Βουλής θα απαντήσει στην επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με επιπλέον νομικά και πολιτικά επιχειρήματα και στη συνέχεια θα αποστείλει και νέα επιστολή με την οποία θα του ζητά την αντικατάσταση των δύο μελών στην Προανακριτική.

«Η κυβέρνηση δεν ανακατεύεται στο έργο της Βουλής» δήλωσε ο κ. Πέτσας. «Η Βουλή έχει διαδικασίες» συνέχισε. «Και οι διαδικασίες που αποφασίστηκαν στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία το μόνο που θέλει να κάνει είναι να δώσει βήμα στους ανθρώπους οι οποίοι φαίνονται ως μάρτυρες, όπως είναι ο κ. Πολάκης και ο κ. Τζανακόπουλος και όχι φυσικά να τους φιμώσει.»

About Author