Γεωργιάδης: Από το τέλος του ’19 οι νέες χρεώσεις των τραπεζών – Έρχεται νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές

Από το τέλος του 2019 θα ξεκινήσουν οι νέες επιπλέον χρεώσεις των τραπεζών ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου “για τις νέες καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών στα ATM για ανάληψη μετρητών, ακόμα και για πληρωμή της ΔΕΗ”.

Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως το θέμα αυτό ήταν ένα από αυτά που συζητήθηκε πρόσφατα στο Μαξίμου. “Οι τράπεζες έχουν λάβει ήδη το μήνυμα” τόνισε. “Και μην ξεχνάτε πως το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει μπει σε τράπεζα, 120.000 ευρώ μπήκε από μένα σε μια τράπεζα για να κατάσχεση χιλίων ευρώ σε ακατάσχετο λογαριασμό ενός συμπολίτη μας.”.

Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έστειλε μήνυμα στις Τράπεζες λέγοντας πως “εξετάζουμε την περίπτωση να υπάρξουν εναρμονισμένες πρακτικές και από κοινού οι τράπεζες να αποφασίζουν κοινές χρεώσεις, ή τουλάχιστον οι τρεις από αυτές, δεν θέλω να πω ονόματα, γιατί η μία κινείται σε πιο χαμηλά επίπεδα. Εάν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι εδώ. Η κυβέρνηση είναι παρούσα”.

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την λειτουργία των εισπρακτικών εταιριών ενώ τόνισε πως “δεν θα αφήσουμε καταχρηστικές χρεώσεις και συμπεριφορές. Δεν θα κάνουν οι τράπεζες ότι θέλουν στην Ελλάδα. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο του Νόμου 4537/18 και βάσει αυτού του νόμου κινούνται οι Τράπεζες κινούνται. Και επάνω σε αυτόν το Νόμο στηρίζονται για απώλεια κάρτας και pin”.

Επισήμανε στον Οδυσσέα Κωσταντινόπουλο ότι δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία πραγματική δύναμη επί της Διοίκησης των Τραπεζών. “Οι τράπεζες έφυγαν το Νοέμβριο 2015 όπου το σύνολο των μετοχών πέρασε στα χέρια ξένων μετόχων. Άρα να ξέρει ο κόσμος ότι ο εκάστοτε υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει ουσιαστική μετοχική επιρροή αλλά μόνο θεσμική. Τότε οι τράπεζες χάθηκαν για ένα κομμάτι ψωμί”.

ΠΗΓΗ: capital

About Author