Σόου Ερντογάν: Προκλήσεις σε ζωντανή σύνδεση με τη φρεγάτα που συνοδεύει το Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ

Νέο σόου από τον Τούρκο πρόεδρο στην επέτειο των 96 χρόνων της τουρκικής δημοκρατίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τα «δικαιώματα» της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας μάλιστα ζωντανή σύνδεση τόσο με φρεγάτα που συνοδεύει τα τουρκικά γεωτρύπανα ανατολικά της Κύπρου, όσο και με εκπροσώπους των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στο Ρασουλάιν της Συρίας.

«Σε αυτή την περιοχή, σε αυτή τη θάλασσα έχουμε τα δικά μας δικαιώματα. Δεν έχουμε δουλειά να πάμε μόνο εκεί που δεν έχουμε δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά στρέφοντας το βλέμμα του στις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και διαμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από εκεί.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «η ισχύς και η αποφασιστική στάση του έθνους μας, είναι εκείνη που δεν επιτρέπει στις τρομοκρατικές οργανώσεις να πετύχουν τους στόχους της στην Τουρκία, παρά τη μεγάλη υποστήριξη που έχουν. Σε ό,τι αφορά τη Συρία, εκεί που οι άλλοι βλέπουν τα πετρέλαια και τη συγκέντρωση δύναμης και όχι τους ανθρώπους, εμείς βλέπουμε τους αδερφούς μας και είμαστε η μόνη χώρα που το κάνουμε αυτό. Κανείς δεν έκανε κάποια προσπάθεια για να αποτρέψει τις 700 επιθέσεις που έγιναν σε βάρος μας, αρκετές εκ των οποίων ήταν πολύ βίαιες. Αντίθετα, οι τρομοκράτες ενεργούν υπό την προστασία των δυνάμεων ασφαλείας των ξένων χωρών. Σχεδόν κανείς από τη Δύση δεν μας κάλεσε για να μας συλλυπηθεί για τους 20 ανθρώπους μας που χάθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης Πηγή Ειρήνης ή τους 184 αδερφούς μας που τραυματίστηκαν»

Η φετινή ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνδέσεις με στρατιώτες σε όλα τα μέτωπα της Τουρκίας ανήμερα της εθνικής επετείου περνάει ιδιαίτερα μηνύματα έπειτα από 17 χρόνια στην εξουσία. Ο στρατός ως θεματοφύλακας του κράτους είναι εκείνος που εξασφαλίζει και πάλι την υπεροχή στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην επιχείρηση στη Συρία και διαβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Ρωσία, οι τρομοκράτες Κούρδοι έχουν αποσυρθεί ολοκληρωτικά από το βόρειο τμήμα της Συρίας. Ωστόσο, οι επαφές και οι περιπολίες θα συνεχιστούν – επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος- μέχρι να γίνει πλήρης εξακρίβωση ότι όλα τα τρομοκρατικά στοιχεία έχουν απομακρυνθεί στη ζώνη ασφαλείας και από την τουρκική πλευρά.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία δεν είδε τη Συρία ως μια ευκαιρία για να εκμεταλλευτεί τα πετρέλαιά της ή για να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που είδε τη Συρία μόνο ως άνθρωπο, ως ψυχή, ως αδελφή», είπε χαρακτηριστικά.

About Author