Δεν αποχωρούν από την προανακριτική Πολάκης – Τζανακόπουλος

Ενδεικτικό της κρισιμότητας και της σημασίας που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση είναι η σύσκεψη, που σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης, όπου ελήφθη η απόφαση να εξαιρεθούν Πολάκης, Τζανακόπουλος, στο γραφείο του Αλέξη Τσιπρα στη Βουλή παρουσία του διευθυντή του γραφείου του και δικηγόρου Μιχάλη Καλογήρου, του Αλέξη Χαρίτση, της Όλγας Γεροβασίλη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Τι θα γίνει, όμως την Πέμπτη κατά τη νέα συνεδρίαση της προανακριτικής; Ποιο επιχείρημα, αλλά και που θα βασιστούν οι δυο βουλευτές για να παραμείνουν στις εργασίες της επιτροπής; Κομματικές πηγές τόνιζαν πως “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση που προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών”.

Όπως ανακοίνωσε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες, χωρίς να αποκαλύπτουν περισσότερα αυτή τη στιγμή, προκειμένου, όπως σημειώνουν “οι εμπνευστές της απόφασης αυτής να συνειδητοποιήσουν ότι διαπράττουν μέγα κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα”. Με το ίδιο σκεπτικό, όπως είχε δημοσιεύσει από χθες το newpost.gr, δεν έπεσε ποτέ στο τραπέζι η συνολική αποχώρηση από τις εργασίες της Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. “Δεν θα κάναμε αυτό το λάθος να αφήσουμε στα χέρια τους την Επιτροπή” τόνιζε μέλος της.

Το πρώτο βήμα έγινε χθες όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε από τη σχετική ψηφοφορία προκειμένου να δείξει την αντίθεσή του στη διαδικασία. Από την πρώτη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην προσπάθεια που γίνεται οι κ.κ Τζανακόπουλος και Πολάκης να κληθούν μόνο ως μάρτυρες στην υπόθεση. Στο κάδρο βάζουν και το Κίνημα Αλλαγής επιχειρώντας να ταυτίσουν το κόμμα της κα. Γεννηματά με τη ΝΔ και τη συγκυβέρνηση που σχηματίστηκε το καλοκαίρι του 2012. “Δεν τους εξαίρεσε η Επιτροπή, αλλά ο κ. Μητσοτάκης κατόπιν σχετικής μεθόδευσης της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό που είδαμε χθες είναι η αναβίωση της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με στόχο τη συσκότιση του σκανδάλου Novartis. Το ΚΙΝΑΛ λειτούργησε ως το μακρύ χέρι του κ. Μητσοτάκη για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά”, υπογραμμίζουν από την Κουμουνδούρου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όλο το επόμενο διάστημα θα ανεβάσουν πολύ τους τόνους για το συγκεκριμένο θέμα επισημαίνοντας πως πρόκειται για “ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα” που έχει τριπλό στόχο:

Να εκφοβίσει μάρτυρες και εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να ερευνούν δικαστικά το σκάνδαλο
Όσον αφορά τη γνωμοδότηση που παρουσίασε χθες η ΝΔ από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, σχετικά με ανάλογη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί το 2010 για το Βατοπαίδι οι ίδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν πως η Επιτροπή δεν μπορεί να ορίζει ποια θα είναι τα μέλη της. Αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του εκάστοτε Προέδρου των κοινοβουλευτικών ομάδων. Από εκεί και πέρα, συμπληρώνουν πως “η συγκεκριμενη γνωμοδότηση αφορούσε εξεταστική Επιτροπή και όχι Προανακριτική και δεν απαντά στις επίμαχες ερωτήσεις: Ποιος μπορεί να θέσει αίτημα εξαίρεσης, πότε μπορεί να το θέσει και ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που θα αποφασίσει εάν θα ισχύσει η εξαίρεση”.

Νομικοί του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η Προανακριτική λειτουργεί με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συνεπώς αρμόδιο είναι το Δικαστικό Συμβούλιο. Οι ίδιοι κύκλοι της Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως με ευθύνη της Προανακριτικής “η απάντηση που δόθηκε χθες είναι ότι ο νόμος τελειώνει εκεί που ξεκινά η κυβερνητική πλειοψηφία”.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

About Author