Οι πέντε βασικοί άξονες στο πρόγραμμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ

Η επιτροπή προγράμματος του διευρυμένου ΣΥΡΙΖΑ που συγκροτήθηκε επισήμως την Παρασκευή αναμένεται να κάνει την παρθενική της συνεδρίαση την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Κατά τις πληροφορίες δε, ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος Γιώργος Σταθάκης έχει δώσει οδηγίες στους συνεργάτες του να ξεκινήσουν ήδη από σήμερα την τεχνική επεξεργασία του.

Το πρόγραμμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ θα κινείται σε πέντε βασικούς άξονες:

  • Ευρώπη με έμφαση σε ζητήματα που αφορούν την γηραιά ήπειρο, την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια οικονομία
  • Εργασία με επιμέρους ενότητες την φορολογία, το ελάχιστο εισόδημα και τις εργασιακές σχέσεις
  • Παραγωγικό μοντέλο με έμφαση στην γεωργία, την βιομηχανία, τις κατασκευές πάντα υπό το βάρος του σεβασμού στο περιβάλλον
  • Δημοκρατία. Θέματα διαφάνειας και μεταρρυθμίσεις, αποκέντρωση
  • Δικαιώματα για ίση πρόσβαση, ίσες ευκαιρίες, φεμινιστικά ζητήματα

Επίσης θα ενσωματωθούν και άλλοι τομείς που αφορούν την άμυνα, τα εξωτερικά θέματα και τα ζητήματα υγείας και παιδείας

Το υπό κατάρτιση πρόγραμμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ θα αναπτυχθεί σε περίπου 20-30 σελίδες και αναμένεται να κινηθεί πάνω στους άξονες που προβάλλουν τα αντίστοιχα προγράμματα των Ευρωπαίων Πράσινων, Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών. Γι’ αυτόν τον λόγο τον ερχόμενο Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και Διεθνές Συνέδριο παρουσία των επικεφαλής των προγραμμάτων άλλων κομμάτων που θα μεταφέρουν συγχρόνως και τις εμπειρίες διακυβέρνησης στις χώρες τους.

Η σύνθεση της Επιτροπής Προγράμματος στην οποία συμμετέχουν και οι σύμμαχοι της Προοδευτικής Συμμαχίας εγκρίθηκε ομόφωνα από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Παρασκευή. Συμμετέχουν οι Αριστείδης Μπαλτάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ιωάννα Κοντούλη, Αντώνης Λιάκος, Σωτήρης Βαλντέν, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Παναγιώτης Κορκολής.

Στο έργο της Επιτροπής θα συνδράμουν ακόμη, προσωπικότητες από τον προοδευτικό πολιτικό και ακαδημαϊκο χώρο με επιτροπή διαλόγου εμπειρογνωμόνων. Σ’ αυτήν μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν οι Γιάννης Δραγασάκης, Λούκα Κατσέλη, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και Νίκος Μουζέλης.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

About Author