Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη- Μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρόκόπη Παυλόπουλου κορυφώνονται οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονήκη. Στις 11:00 η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας

Κλειστό θα είναι τη Δευτέρα το κέντρο της Αθήνας, ενώ ανάλογες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί από την Τροχαία και σε όλους τους δήμους της Αττικής, λόγω διεξαγωγής των μαθητικών παρελάσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ώρα 8.00 π.μ. και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης από ώρα 6.00 π.μ., ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων.

Στην Αθήνα, για την κεντρική παρέλαση που ξεκινάει στις 9.00 και μέχρι να ολοκληρωθεί, θα διακοπεί η κυκλοφορία στις λεωφόρους Βασ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Βασ. Σοφίας, Συγγρού (μεταξύ των οδών Αθ. Διάκου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου) και στην Αθ. Διάκου, καθώς και στις κάθετες των παραπάνω λεωφόρων και οδών.

Για την δοξολογία στη Μητρόπολη, από τις 6.00 π.μ. θα διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Μητροπόλεως και στην λεωφόρο Βασ. Όλγας.

Στους δήμους Πειραιά, Παλαιού Φαλήρου και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης η κυκλοφορία των οχημάτων στις παρακάτω οδούς και λεωφόρους, θα διακοπεί ως εξής:

Στιγμιότυπο από μαθητική παρέλαση
Δήμος Πειραιά, από ώρα 6.00μέχρι 14.00: 34ου Πεζικού Συντάγματος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Ελ. Βενιζέλου. Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου και 2ας Μεραρχίας. Βασ. Γεωργίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Εθν. Αντιστάσεως και Γρ. Λαμπράκη.

Δήμος Παλαιού Φαλήρου, από ώρα 6.00 μέχρι 13.00: Λ. Ποσειδώνος, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αμφιθέας και της οδού Αφροδίτης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Δήμος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, από ώρα 9.00μέχρι 13.00: Λ. Καραμανλή, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βουλιαγμένης και της οδού Β. Παύλου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας -κυρίως των υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης- βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου.

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη
Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη MOTIONTEAM
Στη Θεσσαλονίκη κορυφώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις που ξεκίνησαν με την εροτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, συνεχίσαν με τον εροτρτασμό της απελευθέρωσης της πόλης και θα τερματιστούν σήμερα με με την στρατιωτική παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 10.30 θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού. Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η έναρξη της σιγής σημαίνεται με βολή από το Πυροβολείο των «Χιλίων Δέντρων», το ίδιο και η λήξη που συμπίπτει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Ενόπλων Δυνάμεων, ο Στρατηγός Διοικητής Γ΄ Σώματος Στρατού, οι Γενικοί Γραμματείς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ οι λοιπές Πολιτικές και Προξενικές Αρχές κατά την κρίση τους.

Στις 11 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο χώρο της εξέδρας της παρέλασης στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου και θα διεξαχθεί η ετήσια μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση. Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος τα στρατιωτικά, μαθητικά και πολιτικά τμήματα, ενώ μετά το πέρας θα ακολουθήσει επίδειξη με F 16 από την ομάδα «Ζευς».

Το μήνυμα του ΥΕΘΑ για την 28η Οκτωβρίου

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. EUROKINISSI
“Όλοι μαζί στρατιώτες της Ελλάδας, ταγμένοι στον κοινό μας ύψιστο σκοπό, θωρακίζουμε αμυντικά τη χώρα για να μπορούν οι Έλληνες να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς, να σχεδιάζουν το μέλλον τους και να αφοσιώνονται στο παραγωγικό τους έργο”, διαβεβαιώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, με την ημερήσια διαταγή του με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 επισημαίνοντας περαιτέρω ότι “προϋπόθεση επιτυχίας η ενότητα, η ισχυρή θέληση και η αποφασιστικότητα”.

Παράλληλα καλεί σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα .”Σε μια περίοδο που παρουσιάζονται έντονες προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξαιτίας της αναθεωρητικής συμπεριφοράς της γείτονος, οφείλουμε να είμαστε περισσότερο έτοιμοι και σε διαρκή εγρήγορση”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνοντας δε ότι “η Ελλάδα την 28η Οκτωβρίου 1940, για άλλη μια φορά στη μακραίωνη ιστορία της, ύψωσε το ανάστημά της ενάντια στον κατακτητή και υποχρέωσε τους λαούς να βγουν από την πνευματική και ηθική λήθη που είχαν περιέλθει την περίοδο εκείνη προτρέπει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η συγκεκριμένη ημέρα “ας αποτελέσει για εσάς υπενθύμιση της αποστολής σας να διασφαλίζετε αποτελεσματικά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ειρήνη, στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχή μας”.

“Η Ελλάδα σήμερα, αποτελεί έναν σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των δημοκρατικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, γι’ αυτό αποτελεί στόχο μας η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένης στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών”, επαναλαμβάνει.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξαίρει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων “τόσο για τη διαρκή προσφορά σας, όσο και για την προσήλωσή σας στην εκπλήρωση της αποστολή σας, δηλαδή την επίτευξη της αποτροπής αλλά και της νίκης εφόσον αυτό χρειαστεί”.

“Θέλω να διαβεβαιώσω απανταχού, ότι είστε σε θέση να φέρετε σε πέρας αποστολή σας, εφόσον χρειαστεί, με σθένος, υψηλό φρόνημα αποφασιστικότητα”, αναφέρει χαρακτηριστικά… ” Το ένδοξο και τόσο ηρωικό παρελθόν, που γεμίζει το παρόν μας με υπερηφάνεια και εθνική ανάταση, μας οδηγεί με συνέπεια να πράξουμε το ίδιο και στο μέλλον, όπου και όποτε χρειαστεί”, σημειώνει περαιτέρω στην ημερήσια διαταγή του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

About Author