Ευρωβουλή: “Ηχηρή” αποχή της Ν.Δ από την ψηφοφορία υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας

Το ψήφισμα-καταδίκη της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στο να μην ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία,  ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη με συντριπτική πλειοψηφία- με 412 υπέρ, 136 κατά και με 30 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν “στρατηγικό λάθος” την απόφαση των ηγετών των χωρών-μελών και τάσσονται υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα, ενώ βλέπουν και θετικά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ψήφισμα, με άλλα λόγια, υπήρξε ιδιαίτερα θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα- υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής, αν και δεν είχε λάβει σχετικές πρωτοβουλίες, τάχθηκε υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό προκαλεί εντύπωση ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν υπερψήφισαν την απόφαση! Δυο ευρωβουλευτές, η Μαρία Σπυράκη και ο Γιώργος Κύρτσος, έμειναν στη συνεδρίαση και ψήφισαν “αποχή”, ενώ οι υπόλοιποι δεν συμμετείχαν καν, ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους ότι …υπάρχει κίνδυνος να χάσουν το αεροπλάνο επιστροφής στην Ελλάδα! Είναι σαφές, βεβαίως, πως η πτήση ήταν μια δικαιολογία, καθώς η αποχή μάλλον επιλέχθηκε ως λύση για τις διαφωνίες που υπάρχουν στο “γαλάζιο στρατόπεδο” ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η προεκλογική στάση της ΝΔ δεν επιτρέπει σε πολλούς να “καταπιούν” τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού -πώς πχ θα μπορούσε να συμφωνήσει η Άννα Ασημακοπούλου ή ο Αντώνης Σαμαράς;

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΝΔ αυτοαπομονώθηκε και στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο αν και παρασκηνιακά προσπάθησε να μην υπάρξει αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών το ψήφισμα, το ψήφισε σε ποσοστό πάνω ίσως από 80%. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως το αεροπλάνο για την Αθήνα, αντί της ψηφοφορίας, επέλεξαν και οι δυο ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Εύα Καϊλή, πλην όμως η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει να είναι αντίθετη στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ καταψήφισαν οι υπόλοιποι Έλληνες ευρωβουλευτές, με το κάθε κόμμα (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Χρυσή Αυγή) να έχουν διαφορετικό σκεπτικό.

Αναλυτικά:

Ψήφισμα υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγμάτευσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (σε συνόλο 578 ψηφισάντων, 412 υπέρ, 136 κατά και 30 αποχές) η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, εκφράζοντας «βαθιά απογοήτευση» για τη μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17-18 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, στο ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές εκφράζουν «τη λύπη τους για τη βούληση της Γαλλίας, της Δανίας και της Ολλανδίας να εμποδίσουν την απόφαση» και δηλώνουν ότι «η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών», συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών «για τη διευθέτηση δύσκολων διμερών ζητημάτων με τις γειτονικές χώρες».

Εξάλλου, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν πως η «μη λήψη αποφάσεων» από τους ηγέτες της ΕΕ είναι ένα «στρατηγικό λάθος», το οποίο «πλήττει την αξιοπιστία της ΕΕ και στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα σε άλλες πιθανές υποψήφιες χώρες». «Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει σε άλλους ξένους παράγοντες -των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να μην είναι σύμφωνη με τις αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ- να εμπλακούν στενότερα με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

Τέλος, αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας διεύρυνσης, η οποία υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες, οι ευρωβουευτές σημειώνουν ότι
«δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο» ώστε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία -οι οποίες ήδη πληρούν τις προϋποθέσεις- να αξιολογηθούν με βάση τα δικά τους επιτεύγματα και με αντικειμενικά κριτήρια που δεν επηρεάζονται «από εσωτερικές πολιτικές ατζέντες σε άλλες χώρες».

Τη μη λήψη απόφασης στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας καταδίκασαν σε χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Στρασβούργου ευρωβουλευτές από όλο το φάσμα των πολιτικών ομάδων με εξαίρεση των ακροδεξιών και των ευρωβουλευτών που προέρχονται από το κόμμα του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: news247.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author