Η τελική πρόταση της Ν.Δ για την προεδρική εκλογή- Ποιες υποψηφιότητες “φωτογραφίζει”

Την τελική της πρόταση προς την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά την αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κατέθεσε η ΝΔ. Αυτή την στιγμή συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή υπό την προεδρία του Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Η τελική πρόταση της ΝΔ, που δημοσιεύουν αποκλειστικά τα Parapolitika.gr, περιλαμβάνει τρεις ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία και αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε ακολουθεί μία ακόμα ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.

Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Σε περίπτωση ισοψηφίας, Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου. Ακόμα και αν εκεί υπάρχει ισοψηφία, τότε ακολουθεί κλήρωση.

Σημειώνεται ότι η στην αρχική της πρόταση για την εκλογή Προέδρου στο πλαίσιο της αποσύνδεσης της διαδικασίας από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η ΝΔ είχε προτείνει τρεις ψηφοφορίες: Στην πρώτη θα χρειάζονταν 200 ψήφοι, στη δεύτερη 180 και στην τρίτη 151 ψήφοι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρόταση οδηγεί εκ των πραγμάτων στην ανάγκη υποψηφιοτήτων που μπορούν να τύχουν ευρύτερης αποδοχής. Για παράδειγμα, Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία μπορούν να εκλέξουν είτε η Ν.Δ με το ΚΙΝ.ΑΛ (158+22=180), ίσως και με τη συνδρομή μικρότερων κομμάτων, είτε η Ν.Δ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και με ή χωρίς τη συνδρομή μικρότερων κομμάτων. Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι εάν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην επιλογή προσώπου που μπορεί να εξασφαλίσει τους 180 μιας σύμπραξης με το ΚΙΝ.ΑΛ (π.χ Μαρία Δαμανάκη), κάτι, όμως, που εγκυμονεί τον κίνδυνο αντιδράσεων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ή του κόμματο της κ. Γεννηματά, ή θα καταλήξει στην “ασφαλή” πρόταση που έχει ήδη καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας υπέρ της επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου. Υπό τις παρούσε συνθήκες προτάσεις που θεωρούνται “ακραίες”, όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου, ή του Αντώνη Σαμαρά δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να προωθηθούν.

 

Δείτε αναλυτικά το έγγραφο με την τελική πρόταση:

 

73027495_991149437898348_6898187853604323328_n

Πηγή: parapolitika.gr

About Author