Αναπτυξιακό: Συλλαλητήρια ενάντια στις αντεργατικές διατάξεις

Απόψε αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο “Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις”, το οποίο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, στοχεύει στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων. Ωστόσο, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για αμφισβητούμενες κανόνες της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας με πρόσχημα τη διευκόλυνση επενδυτικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα. Παράλληλα, ξεχωριστό κεφάλαιο συγκροτούν οι αντεργατικές διατάξεις που συγκεντρώσουν σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση.

 

Μεταξύ άλλων, με το πολυνομοσχέδιο ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του ΣΕΒ για τη λήψη μέτρων εναντίον των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, εναντίον των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, εναντίον της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία, ενώ η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για κήρυξη απεργίας θα οδηγήσει σε μία διαδικασία μέσω της οποίας θα αποδυναμωθεί η δημοκρατική λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού κάποιος θα μπορεί να αποφασίζει για απεργία από τον καναπέ του σπιτιού του, ενώ δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για το αδιάβλητο και το ανεπηρέαστο της διαδικασίας.

Παράλληλα, την ώρα που θα ολοκληρώνεται την Πέμπτη η συζήτηση, θα πραγματοποιηθούν συλαλλητήρια στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο μίνι για «εργασιακό μνημόνιο».

Συλλαλητήριο διοργανώνει στις 5 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωση – πρόσκληση στο συλλαλητήριο που έχει προγραμματίσει για αύριο, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στηρίζει τις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και τις διεκδικήσεις τους για «δωρεάν δημόσια υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, καθώς και για την άμεση απόσυρση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και ιδιαίτερα του άρθρου 179 που εκχωρεί τα πάντα σε ιδιώτες».

24ωρη πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει για την Πέμπτη η ΠΟΕ – ΟΤΑ και στις 11 το πρωί διοργανώνει συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Βασικά αιτήματα των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η άμεση απόσυρση συνολικά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, αλλά κυρίως της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα σύναψης δημοσίων συμβάσεων με ιδιώτες, για τις υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των δήμων. Παράλληλα, ζητούν προσλήψεις, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, καθώς και μονιμοποίηση των εργαζομένων που εργάζονται για πολλά χρόνια στους Δήμους.

Παράλληλα, νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου προγραμματίζου Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ «ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης». Στη Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί για τις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.

About Author