ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγικό: Η κυβέρνηση ολισθαίνει σε πρακτικές Όρμπαν – Σαλβίνι- Νέες αντιδράσεις

Μεγάλος πονοκέφαλος είναι για την κυβέρνηση το προσφυγικό η στάση της οποίας στο θέμα και ειδικότερα κάποιων ακραίων βουλευτών της έχει προκαλέσει ακροδεξιές αντιδράσεις τύπου Βρασνά. Παράλληλα υπήρξε και το περιστατικό σύγκρουσης σκάφους του λιμενικού με τη λέμβο των προσφύγων το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρίτση, ο οποίος ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις για τις συνθήκες του δυστυχήματος που προκάλεσε το θάνατο ενός παιδιού τριών ετών.

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τις συνθήκες του θανατηφόρου περιστατικού» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως και το υπουργείο Άμυνας,  συνεργάζονται στενά ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των συνεχών ροών προσφύγων και μεταναστών από τα παραλία της Μικράς Ασίας.

Ουσιαστικά προωθείται μια ριζική ανατροπή της πολιτικής αντιμετώπισης των προσφύγων- μεταναστών, έτσι όπως ίσχυε επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Κλειδί είναι οι επαναπροωθήσεις. Το νομοσχέδιο για το άσυλο που συζητείται από χθες στην Βουλή, προβλέπει έναν αυστηρό διαχωρισμό των προσφύγων, που δικαιούνται το άσυλο, και των μεταναστών, που πρέπει να επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι σύντομα, να είναι σε θέση να αρχίσει την διαδικασία επιστροφής των προσφύγων πίσω στην Τουρκία.

Οι διατάξεις για το ποιος θεωρείται «ευάλωτος» και συνεπώς χρήζει ειδικής προστασίας, αυστηροποιούνται. Πλέον, όλοι οι πρόσφυγες θα κρατούνται, και θα ξεκινάει αμέσως η διαδικασία επιστροφής.

Μάλιστα στοχοποιούνται και γιατροί καθώς όπως δήλωσε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε στηθεί και ολόκληρο κύκλωμα , που χαρακτήριζαν ευάλωτους όλους τους πρόσφυγες, ώστε να δικαιούνται προστασίας.

Άμεσος στόχος της κυβέρνησης επίσης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η απόφαση της κυβέρνησης όμως, προβλέπει την ισοκατανομή των προσφύγων στις διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας, και ο υφυπουργός Άμυνας κ. Στεφανής, έχει αναλάβει το έργο του συντονισμού των υπηρεσιών, ώστε να βρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις.

Στρατόπεδα που έχουν περιέλθει σε αχρηστία, θα χρησιμοποιηθούν ώστε να στεγαστούν οι πρόσφυγες. Παράλληλα θα δημιουργηθούν κλειστές δομές για τους… παράνομους μετανάστες, έως ότου ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, και θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία του επαναπατρισμού τους.

Ταυτόχρονα απλοποιούνται και οι διαδικασίες για την χορήγηση ασύλου, ώστε να γίνεται γρήγορα σαφές ποιοι δικαιούνται προστασίας και ποιοι όχι.

Τις τελευταίες ημέρες λόγω των εξελίξεων στην Συρία, οι ροές προς τα ελληνικά νησιά σημειώνουν μια μικρή κάμψη. Ωστόσο στην κυβέρνηση που αρχίζουν πλέον να παραδέχονται δημόσια ότι το ζήτημα είναι γεωπολιτικό αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική Ερντογάν, τώρα που κέρδισε την παρτίδα στην Μέση Ανατολή, και θεωρεί ότι έχει το πάνω χέρι, είναι απρόβλεπτη.

About Author