Χαμηλότερες χρεώσεις στις συναλλαγές ζήτησε ο Πρωθυπουργός – Τι απάντησαν οι τραπεζίτες

Να μειωθούν οι προμήθειες των τραπεζών ζήτησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες οι οποίοι δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν τα τιμολόγιά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κυβερνητικό αίτημα θα γίνει δεκτό.

Βασικό επιχείρημα του Πρωθυπουργού ήταν πως τη στιγμή που πραγματοποιείται ένα αγώνας προκειμένου να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να περιοριστούν τα μετρητά, οι τράπεζες δεν μπορεί να ενισχύουν τις προμήθειες επί των συναλλαγών.

Στη σημερινή συνάντηση στου Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό μετείχαν από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Aπό την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Δεύτερο σημαντικό θέμα που συζήτησαν οι δύο πλευρές είναι οι καταπτώσεις του Δημοσίου που αφορούν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που έγιναν κόκκινα και στις τράπεζες δεν πληρώθηκαν οι εγγυήσεις. Το θέμα αντιμετωπίζουν κυρίως η Εθνική και η Πειραιώς λόγω τέτοιων δανείων που είχαν χορηγηθεί από την ΕΤΒΑ και την Αγροτική. Οι τράπεζες ζήτησαν να πληρωθούν ή να αποκατασταθούν οι εγγυήσεις ώστε να στηριχθεί η κεφαλαιακή τους δομή στην παρούσα φάση και πριν το τέλος του έτους έτσι που τα βελτιωμένα στοιχεία να συμπεριληφθούν στα stress tests.

Επί τάπητος τέθηκε και το σχέδιο «Ηρακλής» καθώς νομοθετικά η κυβέρνηση θα προσφέρει το σχήμα αυτό μέσα στο Νοέμβριο. Οι τράπεζες προτίθενται να εισέλθουν στο σχήμα και συζητούν τις τελευταίες λεπτομέρειες ενώ οι αλλαγές στο φόρο των ομολόγων των τραπεζών θα αποτελέσουν αντικείμενο του επόμενου φορολογικού νομοσχεδίου.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας στην οποία έχουν υποβληθεί 48.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί περίπου έξι ήταν επίσης θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση. Αναμένονται να υπάρξουν βελτιώσεις και το ζήτημα να αντιμετωπιστεί ολιστικά με την εξέλιξη του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τις αλληλεπιδράσεις από τον παλιό νόμο Κατσέλη.

About Author