Έκθεση “βόμβα” από την ΤτΕ – Μειώσεις μισθών μετά την εφαρμογή του αναπτυξιακού

Η αξιολόγηση των επιπτώσεων του αναπτυξιακού νομοσχεδίου από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) -την οποία η κυβέρνηση επικαλείται ως επιστημονική βάση για το εν λόγω νομοσχέδιο- αποκαλύπτει ότι:

α) θα υπάρξει μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ως άμεση επίδραση των αντεργατικών διατάξεων και β) θα μειωθεί το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις…

Το ακριβές αποσπάσματα από την έκθεσης αναφέρει:

  • Το Διάγραμμα 1 απεικονίζει τη δυναμική επίδραση μιας μόνιμης μείωσης της απόκλισης των πραγματικών μισθών στον ιδιωτικό τομέα από την παραγωγικότητα της εργασίας (wage mark-up) κατά 1 ποσ. μονάδα. Η άμεση επίδραση (first order effect) είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η οποία δημιουργεί κίνητρα για τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τη ζήτηση εργατικού δυναμικού και να μεταφέρουν εργατικό δυναμικό από την παραοικονομία στις δραστηριότητες του επίσημου τομέα. (σ. 4)
  • «Υπερβάλλουσα κάλυψη» (excess coverage) των συλλογικών συμβάσεων: Ο δείκτης αυτός αποτυπώνει τη διαφορά μεταξύ του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του ποσοστού συμμετοχής των εργαζομένων σε συνδικαλιστικές οργανώσεις (σε ποσοστιαίες μονάδες). Η εισαγωγή ρητρών εξαίρεσης στις συλλογικές συμβάσεις, η δυσκολότερη προσφυγή σε διαιτησία κατά τη διαδικασία συλλογικής διαπραγμάτευσης και η ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών θα έχουν μειωτική επίδραση στο ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων. (σ. 6-7).

Η κυβερνητική πολιτική μείωσης μισθών και περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων διατυπώνεται σαφώς από την παραπάνω έκθεση, κάτι που επισήμαναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή η Έφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για το δικαίωμα των εργαζόμενων στη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία. #vouli

Gepostet von Έφη Αχτσιόγλου -Effie Achtsioglou am Mittwoch, 23. Oktober 2019

Στην έκθεση της ΤτΕ παρέπεμψε ο Δημ. Τζανακόπουλος τονίζοντας τις εκτιμήσεις περί μείωσης μισθών, η οποία, σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη ιδέα, θα δημιουργήσει επενδυτικά κίνητρα και, υποτίθεται «αύξηση της πίτας» («η μεγάλη υπόσχεση του νεοφιλελευθερισμού που ουδέποτε τηρήθηκε»).

«Είναι προφανές ότι εδώ δημιουργείται ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και εργατικών δικαιωμάτων», είπε νωρίτερα την Τετάρτη η Έφη Αχτσιόγλου και τόνισε ότι «δεν χρειάζεται η εμπειρία του 2012, όταν, δηλαδή, υπήρξε έκρηξη επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων που στην πλειονότητά τους προέβλεπαν μειώσεις μισθών, δεν χρειάζεται η εμπειρία εκείνου του κοινωνικού ολέθρου», γιατί «το ίδιο το κείμενο της ΤτΕ, το οποίο η κυβέρνηση επικαλείται ως τη μόνη επιστημονική βάση για αυτά που εισηγείται σήμερα, λέει σαφέστατα ότι θα έχουμε ένα μηχανισμό που θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών».

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου "Επενδύω στην Ελλάδα"

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου "Επενδύω στην Ελλάδα"

Gepostet von Dimitris Tzanakopoulos – Δημήτρης Τζανακόπουλος am Mittwoch, 23. Oktober 2019

About Author