Ανησυχία και ενστάσεις από τους αρμόδιους φορείς για το νέο νομοσχέδιο με το άσυλο

Με την ακρόαση των φορέων συνεχίστηκε η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις».

Την ανησυχία τους για συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, ισχυριζόμενοι ότι δυσκολεύουν περαιτέρω τις διαδικασίες ασύλου, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, η Διεθνής Αμνηστία, η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, η Unicef, το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) και δικηγόροι της Υπηρεσίας Ασύλου.

Οι κύριες ενστάσεις αφορούν τις διατάξεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, με τον κίνδυνο μη εξέτασης των αιτημάτων επί της ουσίας, την πρόσβαση στην υγεία και την εργασία, τον ορισμό της ευαλωτότητας, την παρατεταμένη κράτηση, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, τις διαδικασίες ενσωμάτωσης.

«Οι προτεινόμενες αλλαγές θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπους, που έχουν ανάγκη διεθνή προστασία, ενώ παράλληλα θα αυξήσει το φόρτο εργασίας των αρχών ασύλου», ανέφερε η Καλλιόπη Στεφανάκη, υπεύθυνη Τομέα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Επίσης, διαπιστώνεται, σύμφωνα με την κ. Στεφανάκη, συρρίκνωση στις διαδικαστικές εγγυήσεις της διαδικασίας ασύλου και μη προστασίας της οικογενειακής ενότητας, με τη μη αναγνώριση οικογενειών που δημιουργήθηκαν μετά την αναχώρηση από τη χώρα προέλευσης. Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες υποχρεούνται να αναχωρήσουν από τη στέγαση εντός δυο μηνών, από τη θέση σε ισχύ του νόμου, με κίνδυνο πολλοί να καταλήξουν άστεγοι, χωρίς τη δυνατότητα να εξαιρεθούν κάποιες κατηγορίες ευάλωτων πληθυσμών ή λόγω παρακολούθησης του σχολείου, εξήγησε η κ. Στεφανάκη.

Επίσης, είπε ότι το σχέδιο νόμου περιορίζει τον ρόλο της Ύπατης Αρμοστίας, ενώ ο ρόλος της αναγνωρίζεται ως πολύτιμος για δικαιότερα και αποτελεσματικότερα συστήματα ασύλου, συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author