Οργή ΣΥΡΙΖΑ και ένταση στην Προανακριτική: ΝΔ-ΚΙΝ.ΑΛ θέλουν εκτός Τζανακόπουλο, Πολάκη

Με σφοδρές συγκρούσεις ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής με αφορμή τη συζήτηση για το αίτημα εξαιρέσεως απ’ αυτή των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θεώρησαν πως εσκεμμένα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έβαλαν τους δύο πρώην υπουργούς στη λίστα των μαρτύρων προκειμένου αυτοί να μην μπορούν να παραμείνουν ως μέλη της προκαταρκτικής. Ο εισηγητής της πλειοψηφίας μάλιστα, Θάνος Πλεύρης επιχείρησε να δείξει έξω από την αίθουσα την ώρα που έστειλε την λίστα των μαρτύρων, θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως δεν ήταν προσχεδιασμένη η κλήση των δύο, όπως τον κατηγορούσε ο κ. Πολάκης.

«Τι κάνεις ρε δίνεις συνέντευξη; Είσαι καραγκιόζης μέγας γιατί άλλαξες το συνημμένο, μόνο το δικό μας μικρό όνομα δεν ήξεραν; Η ξεφτίλα και ο ορισμός της», είπε ο κ. Πολάκης.

«Τεχνικά πως μπορεί να γίνει αυτό (σ.σ. να αλλάξει η ώρα του συνημμένου στο email;)», αναρωτήθηκε ο κ. Πλεύρης με τον κ. Πολάκη ν’ απαντά: «Αποφάσισαν μαζί με τον Κεγκέρογλου να μας βγάλουν εκτός για να προφυλάξουν τον Φρουζή από τις δικές μας ερωτήσεις και έρχεται τώρα να μας δείξει ότι μάθαμε χθες κομπιούτερ. Άσε μας! Δεν μας το μοίρασαν στην αρχή επίτηδες. Δώσαν στην αρχή τον άλλον, έδωσα του ΠΑΣΟΚ και δεν μας το μοίρασαν αυτό πήγα και το έφτιαξαν και μετά μας το έδωσαν».

Την ίδια ώρα περνούσε από το διάδρομο και ο Δ. Τζανακόπουλος ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Πλεύρη χαρακτηρίζοντάς τον «φασίστα».

Κάπου εκεί μπήκε στη συζήτηση και ο Δ. Μαρκόπουλος ο οποίος επιχείρησε να ζητήσει το λόγο αλλά δέχθηκε την επίθεση του κ. Πολάκη. «Τι είπες εσύ; Έλα εδώ! Είσαι δημοσιογράφος εσύ; Είσαι σε διατεταγμένη υπηρεσία αυτό είσαι ένα έμμισθο παπαγαλάκι σε διατεταγμένη υπηρεσία, μη μας πιάνεις εμάς στο στόμα σου, το ψωμί μας το βγάζουμε τίμια δεν είμαστε σαν κι εσένα πληρωμένα μικρόφωνα και δολοφόνοι χαρακτήρων! Άντε πήγαινε μέσα καραγκιοζάκο», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν πως «η εξαίρεση του Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη από τη σύνθεση της Προανακριτικής Επιτροπής θα συνιστά σκάνδαλο υπέρ της προστασίας του πρωταγωνιστή του σκανδάλου Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή. Είμαστε βέβαιοι ότι η ΝΔ δεν θα αποδεχτεί το αίτημα του ΚΙΝΑΛ και δεν θα αυτοκτονήσει πολιτικά».

Η ένταση από τα πρώτα λεπτά της ήταν έκδηλη, παρότι η επιτροπή συνεδρίαζε κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο άκουσμα της πρότασης του Β. Κεγκερογλου [για εξαίρεση από τη συμμετοχή στην Προανακριτική] αντέδρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον Π. Πολάκη να δηλώνει πως αυτά είναι «π@@@@@@ς» και πως πρόθεση της πλειοψηφίας είναι να τον καταστήσει ύποπτο.

Σε αυτό ο Δ. Μαρκόπουλος φέρεται ν’ απάντησε ότι ο «συνάδελφος είναι αυτός που είπε στον ΑΝΤ1 ότι ξέρει τους μάρτυρες». Στο ίδιο πλαίσιο και ο Κ. Καραγκούνης χαρακτήρισε τον κ. Πολάκη πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση.

«Αυτό είναι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», φέρεται να απάντησε ο Γ. Ραγκουσης. Μέσα σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτημα έθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Θ. Πλευρη ζητώντας να εξεταστεί η σχέση του με τον Α. Γεωργιάδη. «Εγώ πάω στα δικαστήρια το πρωί όχι τα βράδια», φέρεται να απάντησε ο τελευταίος.

Κάπου εκεί και για να ηρεμήσουν τα πράγματα αποφασίστηκε η συζήτηση για τις εξαιρέσεις να διακοπεί και να συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Με την πρόταση της εξαίρεσης πάντως διαφώνησαν τόσο το ΚΚΕ όσο και η Ελ. Λύση.

Νωρίτερα, οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Λυδία Τσοβόλα, επισκέφτηκαν τον πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης Ιωάννη Μπούγα και του παρέδωσαν αίτηση να διαβιβαστούν στην Επιτροπή οι δικογραφίες που σχετίζονται με την υπόθεση, αίτηση για ακρόαση μαρτύρων και αίτηση για κατ΄αντιπαράσταση εξέταση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με εισαγγελείς και πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

About Author