Έρχεται ασφαλιστικός Αρμαγεδδών – Όλες οι αλλαγές στο νέο νόμο

Εκ βάθρων αναθεώρηση του νόμου Κατρούγκαλου ετοιμάζει η υπό τον Γιάννη Βρούτση ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κρατώντας ως βασικά στοιχεία μόνο την ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και των επικουρικών στον ΕΤΕΑΕΠ. Αλλά και τη διατήρηση –κατά βάση– των ορίων ηλικίας.

Η ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση θα αφορά τις εισφορές και το ύψος τους, τον υπολογισμό της σύνταξης –για τις μετά το 2016 απονομές– αλλά και την εκ βάθρων αλλαγή της επικουρικής ασφάλισης και της παροχής εφάπαξ. Ηδη έχει ξεκινήσει η κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου, στο οποίο πιθανώς θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση για την καταβολή

Η ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση στην οποία προχωρούν αφορά τις εισφορές και το ύψος τους, τον υπολογισμό των απονομών συντάξεων μετά το 2016, την επικουρική σύνταξη αλλά και το εφάπαξ των αναδρομικών σε πολύ μεγάλο αριθμό δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επαναφέρει το παλιό σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων για τους πάσης φύσεως αυτοαπασχολούμενους, κάτι που θα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς μέγα μέρος των επαγγελματιών (μικρέμποροι, ταξιτζήδες, ανεξάρτητοι επαγγελματίες κ.ά.) είχε ευνοηθεί τα μάλα από τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, σε αντίθεση με τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν διαμαρτυρηθεί εντονότατα. Αλλαγές αναμένονται και στο σύστημα κρατήσεων αλλά και στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους μισθωτούς όσο και για τους εργοδότες (ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί μειώσεις προεκλογικά).

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

About Author