Τσίπρας: Aν μπορούσε η Δεξιά θα έβγαζε την Κρήτη από τον χάρτη (εικόνες, vid)

Στη δυτική Κρήτη βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλάει σε ανοιχτές συγκεντρώσεις παρουσιάζοντας στους πολίτες τα σχέδια διεύρυνσης του κόμματος.

Το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στο Κολυμπάρι του Δήμου Πλατανιά, όπου παρουσία των βουλευτών Χανίων και Ρεθύμνου, Παύλου Πολάκη και Ανδρέα Ξανθού, των πρώην βουλευτών Χανίων Γιώργου Σταθάκη, Βάλιας Βαγιωνάκη, Αντώνη Μπαλωμενάκη, του πολιτευτή Μιχάλη Χαιρετάκη, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και δεκάδων πολιτών, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη «να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, με ρίζες μέσα στην κοινωνία και με ένα πρόγραμμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να ξαναβρεθεί η χώρα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και να κυβερνηθεί όχι σε συνθήκες πίεσης όπως το 2015-2019 αλλά σε συνθήκες πλέον κανονικότητας, που εμείς την αποκαταστήσαμε».

Στην τοποθέτησή του ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι, «κάνουμε μια μεγάλη καμπάνια να συναντήσουμε τον κόσμο που οκτώ χρόνια τώρα μας στηρίζει, δίνει τις μάχες στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, μάχες πολλές φορές ιστορικής σημασίας, με νίκες μεγάλες και με ήττες -έτσι είναι η ζωή έχει και νίκες έχει και ήττες, έχει ανηφόρες έχει και κατηφόρες- να συναντήσουμε αυτόν τον κόσμο και να του πούμε ότι “κοίτα να δεις, εμείς δεν θέλουμε να είσαι απλά ψηφοφόρος και χειροκροτητής στις συγκεντρώσεις, θέλουμε να μοιραστούμε την ευθύνη, να συγκροτήσουμε μια μεγάλη, πλειοψηφική παράταξη, της προόδου, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς”».

Ο κ. Τσίπρας, αφού απάντησε σε ερωτήματα για τα προβλήματα της Κρήτης, κατά τον διάλογο που είχε με τους παριστάμενους, αναφέρθηκε μετά από σχετικές ερωτήσεις, στο θέμα της ψήφου των ομογενών Ελλήνων. Εκτιμώντας την κατάσταση ανέφερε πως στην κυβέρνηση πέφτουν στο λάκκο που έσκαψαν και πρόσθεσε πως «στόχος της Δεξιάς χρόνια τώρα είναι η αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Αν μπορούσαν να βγάλουν την Κρήτη από τον εκλογικό χάρτη θα το έκαναν», είπε σχετικά με τις κυβερνητικές τελευταίες ενέργειες, εξηγώντας ότι πάντοτε ο βασικός όγκος των ψηφοφόρων κινείται στον χώρο της προοδευτικής παράταξης. «Έμπλεξαν τώρα όμως. Προβλέπω ότι πάλι η κυβέρνηση θα αλλάξει θέση», κατέληξε.

Λίγο αργότερα βρέθηκε στις Μουρνιές όπου εκεί φτάνοντας σταμάτησε για λίγο έξω από το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στην πλατεία του χωριού, ο Αλέξης Τσίπρας στη σύντομη εισαγωγή του σημείωσε ότι η Κρήτη αποδείχθηκε «κάστρο απόρθητο ακόμα και στην ήττα».

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση υπογράμμισε πως οι προσδοκίες που δημιούργησαν ήταν υψηλές και δεν τους βγαίνουν. Υπενθύμισε πως προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν ανάπτυξη 4% και τώρα περιορίζει τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,8% σε έναν προϋπολογισμό που κατήρτησαν ανάποδα «μόνο και μόνο να τους βγουν τα νούμερα στον προϋπολογισμό».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι «δυστυχώς όμως και αυτός ο προϋπολογισμός βλέπουμε ότι είναι ένας προϋπολογισμός που δεν δίνει ανάσα και προοπτική στη λεγόμενη μεσαία τάξη. Οι ελαφρύνσεις είναι στοχευμένες στις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πολύ μεγάλα κέρδη αλλά στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και την μεσαία τάξη οι ελαφρύνσεις είναι ελάχιστες.», ενώ επικαλέστηκε και σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Καθημερινής» «εφημερίδα που κάθε άλλο παρά τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει».

Σημείωσε, ακόμα πως διαψεύστηκαν και οι τέσσερις άξονες της προεκλογικής προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας, το Μακεδονικό, το προσφυγικό η πυρκαγιά στο Μάτι, καθώς και το σκάνδαλο Novartis:

«Η πρώτη αφορούσε την κριτική που μας έκαναν -την άθλια θα έλεγα κριτική- για το Μακεδονικό. Για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, που ενώ βρισκόντουσαν μαζί με ακραίους στις διαδηλώσεις κρατώντας την ελληνική σημαία -λέγοντας ότι η συμφωνία είναι επιζήμια- την επόμενη μέρα βγήκαν να πουν ότι είναι μια συμφωνία την οποία θα την τηρήσουν και θα την τιμήσουν. Οι ίδιοι που κατηγορούσαν για μια επιζήμια συμφωνία τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν έβλεπαν τότε και κάνουν πως δεν βλέπουν και τώρα, ότι αυτή η συμφωνία δίνει μια σταθερότητα στην περιοχή. Και δίνει τη δυνατότητα που σήμερα η Τουρκία επιτίθεται στη Συρία και βρίσκεται με πολεμικά πλοία γύρω τριγύρω από την Κύπρο -πάνω από 20 πολεμικά πλοία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου- και κάνουν γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Δίνει τη δυνατότητα τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας -και όχι τα τουρκικά, όπως είχε αποφασιστεί πριν γίνει αυτή η συμφωνία, και να έχουμε και στα βόρεια σύνορα μας μια πηγή αστάθειας όπως είχαμε πιο πριν».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «διαψεύστηκε η προπαγάνδα τους, όταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης βγήκε στον ΟΗΕ να μας πει ότι το Μάτι -αυτή τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς συνανθρώπους μας, που αποτέλεσε δυστυχώς πολιτικό επιχείρημα και εργαλείο προπαγάνδας πριν τις εκλογές λέγοντας ότι ήταν κυβερνητικές οι ευθύνες και έφταιγε η Δούρου και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ- βγήκε στο βήμα του ΟΗΕ να πει “ήταν θέμα κλιματικής αλλαγής”. Ο ίδιος το είπε και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά».

Το τρίτο στοιχείο «της προπαγάνδας που» όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας «αμέσως διαψεύστηκε ήταν, η κριτική που μας κάνανε ότι δήθεν εμείς ανοίξαμε τα σύνορα και ήρθαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην πατρίδα μας. Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο “έσκασε” στις δικές μας τις πλάτες, στις πλάτες της Ελλάδας και εμείς βρήκαμε λύσεις, προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις που να ανταποκρίνονται στο διεθνές Δίκαιο, στην ανθρωπιά, στον ανθρωπισμό, στις αξίες τις πανανθρώπινες που εκπροσωπεί και πρεσβεύει η Ελλάδα για χρόνια. Και μας είπαν ότι “εσείς ευθύνεστε” για μια πραγματικότητα η οποία ξεπερνά την οποιαδήποτε κυβέρνηση και όταν ήρθαν παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για πρόβλημα γεωπολιτικής φύσεως».

«Η τέταρτη διάψευση» συνέχισε, «ήταν η σκευωρία της σκευωρίας. Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, το σκάνδαλο στο χώρο της υγείας, ήταν λέει σκευωρία αυτών που κυβερνούσαν. Και τι κάναμε; Προσπαθήσαμε να το αναδείξουμε και να το δώσουμε στη Δικαιοσύνη, να παρέμβει. Και μέχρι προχθές στήνανε Εξεταστικές Επιτροπές και Ειδικά Δικαστήρια, και μας κάνουν και τη χάρη -λένε- που δεν περιλαμβάνουν και εμένα. Γιατί άραγε δεν με περιλαμβάνουν εμένα; Δεν με περιλαμβάνουν από το φόβο τους -γιατί είναι και δειλοί- μη τυχόν και γίνουν περίγελος στη διεθνή κοινότητα που βλέπει και παρακολουθεί και γνωρίζει ποιοι έκαναν το σκάνδαλο και ποιοι το ανέδειξαν, κι ζητάνε τώρα και τα ρέστα».

Εισήγηση στις Μουρνιές Χανίων

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο για να μάθουμε από τα λάθη μας και να ακούσουμε όλες και όλους εσάς. Να ακούσουμε την κριτική σας, τις παρατηρήσεις σας, τις αγωνίες σας και να τις μετουσιώσουμε σε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης για την προοδευτική Ελλάδα της επόμενης μέρας. Εισήγηση στις Μουρνιές Χανίων κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους πολίτες. #ΣΥΡΙΖΑ #Χανια #isyriza

Gepostet von Alexis Tsipras am Montag, 21. Oktober 2019

About Author