Ο Μπόρις Τζόνσον με την πλάτη στον τοίχο- Κρίσιμες οι επόμενες μέρες και η νέα ψηφοφορία στη Βουλή

Από το Super Σάββατο πάμε στη διαβολοβδομάδα για τον Μπόρις Τζόνσον μετά την αναδίπλωσή του στο “παρά ένα” με την ανυπόγραφη επιστολή που απέστειλε στον Ντόναλτ Τουσκ και με τη διευκρινιστική σύμφωνα με την οποία ο ίδιος… δεν επιθυμεί παράταση.

Η συμφωνία που έφερε στη Βουλή για το Brexit έπεσε πάνω στην τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Ο Όλιβερ Λέτουιν κατέθεσε την τροπολογία του η οποία αποσκοπούσε στο να εμποδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς deal. Η εν λόγω τροπολογία προβλέπει την άρνηση έγκρισης της συμφωνίας από τη Βουλής των Κοινοτήτων μέχρι να περάσει η σχετική νομοθεσία για την εφαρμογή της συμφωνίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ο Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει από την ΕΕ τρίμηνη τεχνική παράταση, αναζητώντας συναίνεση για τη συμφωνία εξόδου.

Η εξέλιξη αυτή παρατείνει το θρίλερ του Brexit ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στη νέα ψηφοφορία που θα φέρει ο Τζόνσον στη Βουλή για τη βδομάδα αυτή.

Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει αύριο, Δευτέρα, αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού.

Αυτό γιατί βάσει του κανονισμού του Κοινοβουλίου, ένα ερώτημα δεν μπορεί να τίθεται δύο φορές στη διάρκεια της ίδιας συνόδου.

Ο υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα, ωστόσο τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

“Θα το σκεφθώ και θα δώσω αυτή που ελπίζω να είναι μια πλήρως μελετημένη απόφαση για το θέμα αυτό τη Δευτέρα”, είπε χαρακτηριστικά ο Μπέρκοου κλείνοντας μια μαραθώνια συνεδρίαση, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σε μία πρώτη αντίδρασή της, η Κομισιόν ανακοίνωσε μέσω της εκπροσώπου Μίνας Αντρέεβα, ότι αφού η νέα συμφωνία δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία “το Λονδίνο θα πρέπει τώρα να μας ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις του το συντομότερο δυνατό”.

Εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πάντως πως η ΕΕ θα ήταν διατεθειμένη να δώσει τρίμηνη παράταση για να λυθεί το τεχνικό ζήτημα με την επικύρωση της συμφωνίας. Σήμερα το πρωί θα γίνει σύσκεψη των πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για να γίνει μια πρώτη συζήτηση επί των εξελίξεων.

Η αλλαγή πλεύσης
Ο Τζόνσον από τη δική του μεριά δήλωσε αρχικά πως χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δεν απογοητεύεται από το αποτέλεσμα και συνεχίζει με την πεποίθηση ότι το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ είναι η αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου. “Δεν θα διαπραγματευτώ με την ΕΕ μία καθυστέρηση και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το κάνω” είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε ότι η νομοθεσία για την Αποχώρηση θα τεθεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε ελπίζει ότι οι βουλευτές θα αποδεχτούν τη συμφωνία του με “σημαντικό αριθμό”.

“Εξακολουθώ να προτείνω αυτή τη συμφωνία στη Βουλή”, δήλωνε, πριν αποφασίσει τελικά να αναδιπλωθεί. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 23.00 και ενώ η διορία έληγε στη 1 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τουσκ πως θα στείλει την περιβόητη επιστολή με την οποία αιτείται και επισήμως τρίμηνη παράταση, καθώς αναγκάστηκε να δεχθεί έναν σχεδόν “υποχρεωτικό” συμβιβασμό. Διαφορετικά θα έπρεπε να πάει κόντρα στο νόμο της χώρας του.

Εν τέλει, έστειλε το κείμενο για το οποίο δεσμευόταν από τον νόμο, το οποίο ήταν ανυπόγραφο, καθώς και μια δεύτερη διευκρινιστική επιστολή στην οποία αναφέρει πως ο ίδιος δεν επιθυμεί την τρίμηνη παράταση.

Πηγή: news247.gr

About Author