Συρία: Οι Ρώσοι διέσχισαν τον Ευφράτη – Δυνάμεις του Άσαντ σε Κομπάνι και Ράκα

Σύμφωνα με το συριακό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen, ο συριακός στρατός αναπτύσσεται στην πόλη και στα περίχωρα του Κομπάνι, ενώ το ίδιο κάνει και στη Ράκα, ενώ την ίδια ώρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μεταδίδει ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό και έφτασαν έξω από την πόλη Κομπάνι, ωθώντας προς τα ανατολικά τις -υπό την ηγεσία των Κούρδων- Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

«Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν σε περιοχή έξω από το Κομπάνι, σε απόσταση περίπου 4-5 χιλιομέτρων έξω από την πόλη, αφού διέσχισαν τον Ευφράτη» δήλωσε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στην Βρετανία.

Ωστόσο, αξιωματούχος των SDF που ρωτήθηκε για το θέμα δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει πληροφορίες περί ρωσικής προέλασης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν, εδώ και ένα 24ωρο απαγορεύσει στη τουρκική αεροπορία να επιχειρεί με σκοπό πλήγματα εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, κλείνοντας τον συριακό εναέριο χώρο στις επίμαχες περιοχές.

Πρόκειται για ρωσικά μαχητικά Sukhoi Su-35 που επιχειρούν στη βορειοανατολική Συρία, έχουν σταματήσει τις αποστολές βομβαρδισμού στα τουρκικά F-16 που απογειώνονται από το Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και στα μη επανδρωμένα αεροχήματα Bayraktar TB2 που επιχειρούν από την αεροπορική βάση Μπατμάν.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ενώ διανύουμε την 8η μέρα της τουρκικής εισβολής και μετά την συμφωνία που σύναψαν οι κουρδικές δυνάμεις με την συριακή κυβέρνηση αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τον στρατό τους από το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.

About Author