Στην τελική ευθεία το Brexit – Σε λίγες ώρες όλα θα είναι ξεκάθαρα λέει ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα πως σε περίπου επτά ώρες θα πρέπει να γίνει γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί το Brexit.

«Θεωρητικά σε επτά με οκτώ ώρες όλα θα είναι ξεκάθαρα», δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το πολωνικό ιδιωτικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24.

Σημείωσε δε ότι οι βάσεις μιας συμφωνίας για το Brexit είναι “έτοιμες” και μπορεί να διαμορφωθούν μέσα στις επόμενες ώρες.  “Οι βάσεις μιας συμφωνίας είναι έτοιμες και, θεωρητικά, αύριο θα μπορούσαμε να επικυρώσουμε  αυτή τη συμφωνία με τη Βρετανία”, δήλωσε στους Πολωνούς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τετάρτη ότι ελπίζει πως μια συμφωνία για το Brexit έχει οριστικοποιηθεί και πως αυτή μπορεί να υπογραφεί την Πέμπτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως μια προσωρινή τεχνική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη και αναμένεται μια «συνολική υποστήριξη» από την βρετανική κυβέρνηση.

«Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Θα προβλέπεται η συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε την θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων, με μοναδική εκκρεμότητα το καθεστώς του ΦΠΑ.

About Author