Ντόναλντ Τραμπ: “Οι Κούρδοι δεν είναι άγγελοι”

Άλλαξε και πάλι γνώμη ως φαίνεται ο Ντόναλντ Τραμπ για την τουρκική εισβολή στη Συρία. Σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι “οι Κούρδοι δεν είναι άγγελοι” και πρόσθεσε δε ότι “οι Κούρδοι προστατεύονται καλά”.

Η τοποθετησή του αυτή γίνεται την ώρα που δέχεται επικρίσεις εντός και εκτός της χώρας του για τη στάση του στην τουρκική πολιτική και την ώρα που ο αντιπρόεδρός του, Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών του, Μάικ Πομπέο αναμένεται να αναχωρήσουν για την Τουρκία όπου θα συναντήσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, σημείωσε ότι η σύγκρουση είναι μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και πως είναι “καλό” η Ρωσία να βοηθήσει τη Δαμασκό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία παρά να γίνονται μάχες στην περιοχή και ότι εξαρτάται από τις χώρες εκεί να βρουν μια λύση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις για την κατάσταση στη Συρία, ενώ δήλωσε πεπεισμένος για την ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Τουρκία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι καταθέτουν νομοσχέδιο με κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχεδιάζουν να καταθέσουν σήμερα νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας ως απάντηση στην εισβολή της Άγκυρας στη Συρία, δήλωσε σε δημοσιογράφους η βουλευτής, Λιζ Τσέινι.

Παρόλο που οι Ρεπουμπλικανοί δεν ελέγχουν την Βουλή, το μέτρο συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να ψηφιστεί, με μέλη και των δύο κομμάτων να καταδικάζουν την στρατιωτική επιχείρηση.

Στην Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ ζήτησε σήμερα από την Βουλή να εγκρίνει γρήγορα το ψήφισμα και από την Γερουσία να το επεξεργαστεί αμέσως.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την Άγκυρα και ανέστειλε μια σημαντική διμερή εμπορική συμφωνία.

Ωστόσο πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές υποστηρίζουν ότι η απάντηση των ΗΠΑ πρέπει να είναι αυστηρότερη.

About Author