Έκκληση Ζάεφ για ένταξη της Β. Μακεδονίας: “Για μας η ευρωπαϊκή πορεία είναι μοναδική, δεν υπάρχει εναλλακτική”

Έκκληση προς τους ηγέτες της Ερωπαϊκής Ένωσης απηύθυηε ο Ζόραν Ζάεφ ζητώντας να δοθεί το “πράσινο φως” για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

«Αγαπητοί ηγέτες μη σβήσετε τα λαμπερά αστέρια που προσπαθούμε να φτάσουμε. Μη γίνετε τα εμπόδια μας, αλλά γίνετε οι ήρωές μας. Για μας η ευρωπαϊκή πορεία είναι μοναδική, δεν υπάρχει εναλλακτική» δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

«Η όποια περαιτέρω αναβολή θα εκληφθεί ως αρνητική απόφαση και θα έχει αρνητικές συνέπειες. Θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες και στα μέλη του Κοινοβουλίου μας που υποστήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι στενά συνδεδεμένη με το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας».

Τέλος, απευθυνόμενος στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, έστειλε μήνυμα ότι τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η χώρα δεν μπορεί κανείς να της τα στερήσει, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Γιοχάνες Χαν, είπε ότι αυτό που ζητείται από τους ηγέτες, είναι ένα «πράσινο φως», κάτι που δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την επόμενη βδομάδα. «Θα είναι όμως, ένα ξεκάθαρο σήμα της δέσμευσης στην ευρωπαϊκή προοπτική», υπογράμμισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ηγέτες θα λάβουν τη σωστή απόφαση κατά την αυριανή και μεθαυριανή σύνοδο κορυφής.

About Author