Οι Βρυξέλλες επιβάλουν κυρώσεις και η Άγκυρα απαντά: “Προστατεύετε τους τρομοκράτες”

Στο ναδίρ ξαναπέφτουν οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας μετά τα μέτρα των Βρυξελλών κατά της Άγκυρας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής εισβολής στη Συρία.

Σήμερα συνεδρίασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι να χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας σε ό,τι αφορά την Τουρκία.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο, μετά το πέρας της συνεδρίασης, παρά τις όποιες δυσκολίες, η Ε.Ε. παρουσίασε μια «ενιαία προσέγγιση» τόσο για τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, όσο και για το θέμα των παράνομων εξορύξεων στα ανοιχτά της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική παρέμβαση στη βορειοανατολική Συρία, σημείωσε ότι η θέση της Ε.Ε. ήταν ξεκάθαρη, καταδικάζει την Τουρκία και την καλεί να σταματήσει.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δέσμευση όλων των υπουργών να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι δε λήφθηκε μια απόφαση υποχρέωσης σε εμπάργκο οφείλεται κυρίως σε νομικούς λόγους, που έχουν να κάνουν και με τη συμμετοχή των χωρών στο ΝΑΤΟ, ωστόσο υπάρχει η δέσμευση της επιβολής του.

Επίσης, σημείωσε ότι η Ε.Ε. καλεί σε συνεδρίαση την Παγκόσμια Συμμαχία για την Καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς, θεωρείται ότι μία από τις πιο «άμεσες επιπτώσεις» της τουρκικής παρέμβασης είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να βρει την ευκαιρία να «αναστηθεί».

Αναφορικά με το ζήτημα των παράνομων εξορύξεων στα ανοιχτά της Κύπρου, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν ομόφωνα για την εφαρμογή ενός «καθεστώτος-πλαισίου» περιοριστικών μέτρων κατά των ατόμων και των εταιρειών που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις. Όπως ανέφερε, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μέτρων δεν είναι ακόμα γνωστό, καθώς χρειάζεται περαιτέρω τεχνική εργασία, ωστόσο το μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι λήφθηκε η «πολιτική απόφαση» για την επιβολή κυρώσεων.

Ερωτηθείσα, τέλος, για τη στάση της Ε.Ε. προς την Τουρκία κι αν είναι αρκετή για να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι οι σημερινές αποφάσεις είναι «βαριές» και δε θα περάσουν «απαρατήρητες». Ωστόσο, υπογράμμισε πως η Ε.Ε. έχει συνεργασία με την Τουρκία και σε άλλους τομείς, όπως το προσφυγικό και η ενέργεια. «Προσπαθήσαμε να χτίσουμε εποικοδομητικές συνεργασίες με την Τουρκία. Κάποιες φορές πέτυχε και κάποιες όχι» είπε, τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας «δεν είναι άσπρο ή μαύρο, αλλά πιο περίπλοκες».

«Πρέπει να είμαστε σαφείς μεταξύ μας. Έχουμε συμφωνίες και κάποιες διαφωνίες, όπως για το αν κάποιες ομάδες θεωρούνται τρομοκρατικές ή όχι. Οι σημερινές αποφάσεις ήταν μια καλή άσκηση σαφήνειας» κατέληξε η Φ. Μογκερίνι.

“Η ΕΕ προστατεύει τα τρομοκρατικά στοιχεία”

Η σημερινή απόφαση της ΕΕ δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τοην Τουρκία η οποία ανέβασε τους τόνους και απέρριψε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Η Άγκυρα θα εξετάσει σοβαρά τη συνεργασία της με το μπλοκ σε συγκεκριμένους τομείς εξαιτίας της παράνομης και μεροληπτικής συμπεριφοράς της ΕΕ”, υπογραμμίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα επέκρινε έντονα την κριτική της ΕΕ για την επίθεση της Άγκυρας στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής, κάνοντας λόγο για «μια προσέγγιση που προστατεύει τους τρομοκράτες».

«Το γεγονός ότι η ΕΕ υιοθετεί μια προσέγγιση που προστατεύει τα τρομοκρατικά στοιχεία είναι απαράδεκτη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Άγκυρας.

About Author