Γ. Στουρνάρας: Σημαντικό αλλά όχι αρκετό το σχέδιο “Ηρακλής”

Μετά το “πράσινο φως” που έλαβε από την Κομισιόν το σχέδιο “Ηρακλής”, ο διοικητής της ΤτΕ μίλησε για ένα σημαντικό βήμα που όμως δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος, διευκρίνισε ότι «το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει σε αμέσως επόμενο στάδιο να συμπληρωθεί και από άλλα, περισσότερο ολιστικά και συστημικά σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος».

Όπως είπε, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) με τρόπους συμβατούς με τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι τα κόκκινα δάνεια ανήλθαν σε περίπου 75 δισεκ. ευρώ στα μέσα του 2019, που αντιστοιχούν στο 43,6% του συνόλου των δανείων.

«Αν και η οικονομία επανήλθε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017, ωστόσο, για να επιτευχθούν υψηλότεροι και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης, χρειάζεται να αναθερμανθεί η πιστωτική επέκταση. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η απαλλαγή των ισολογισμών των τραπεζών από τα επισφαλή δάνεια, σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους» τόνισε.

About Author