ΕΦΚΑ: Αύριο η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών – 100 εκατ. ευρώ σε 86.000 δικαιούχους

86.187 ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αύριο, Τετάρτη, στους λογαριασμούς τα ποσά που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018. Πρόκειται συνολικά για 100.695.867,69 ευρώ.

Οι δικαιούχοι που δε θα δουν επιστροφές στους λογαριασμούς τους, θα πρέπει να δηλώσουν το i-bank τους, μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του ΕΦΚΑ, ούτως ώστε να τους καταβληθούν τα χρήματα.

Συνολικά θα επιστραφούν ή θα συμψηφιστούν με μελλοντικές οφειλές 215.193.494,99 ευρώ σε 264.631 ασφαλισμένους, ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης εισφορών του έτους 2018, με βάση τα εισοδήματα του 2017 έναντι των εισοδημάτων του 2016 που αρχικά είχαν λογισθεί και καταβληθεί.

«Τακτοποιούμε μια βασική υποχρέωσή μας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες κι αυτοαπασχολούμενους επιστρέφοντάς τους χρήματα τα οποία η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν είχε προχωρήσει στην εκκαθάρισή τους όπως ήταν υποχρεωμένη. Επιπλέον, όμως, δεν τα είχε προβλέψει στις δαπάνες του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το έτος 2019, με σκοπό να παρουσιάσει εικονικά πλεονάσματα» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Όπως είπε, «τα πλεονάσματα αυτά ήταν χαλκευμένα, αφού εκτός από τις επιστροφές αυτές δεν είχαν προϋπολογίσει ούτε τα ποσά των αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας – τις οποίες εμείς αποδώσαμε πριν λίγες μέρες – και τα οποία εγγράψαμε και στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το 2019.

Για να αποφύγουμε, λοιπόν, τέτοια φαινόμενα, με διάταξη νόμου που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας που βρίσκεται στη Βουλή, θέσαμε και διασφαλίσαμε έμπρακτα την απόλυτη διαφάνεια στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, καθιστώντας υποχρεωτική την κατάρτιση ισολογισμών στον ΕΦΚΑ και την πιστή απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του οργανισμού».

About Author