Η…σπάταλη Φιλίπα- Η γυναίκα που προκαλεί την κατάρρευση μιας πολιτικής δυναστείας

Ίσως να ήρθε το τέλος εποχής για την πολιτική «δυναστεία» των Στράχε. Ο πρώην αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPΟ) και πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εξωθείται, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, σε… εθελουσία αποχώρηση από την παράταξη, μετά από 14 χρόνια στην ηγεσία της. Αυστρίας,  αν ο Κουρτς τολμήσει το πείραμα με τους Πράσινους…  Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι εντός του κόμματος ήταν το ποσοστό που έλαβε αυτό στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Το FPO έχασε το 8,7% της δύναμής του σε σχέση με τις εκλογές του 2017 και καταβαραθρώθηκε στο 17,3 % πληρώνοντας τα συνεχόμενα ολισθήματα του άλλοτε ισχυρού Στράχε, δηλαδή αφενός το «Σκάνδαλο Ίμπιζα», που ενέσκηψε τον περασμένο Μάιο και αφετέρου οι αποκαλύψεις της τελευταίας στιγμής για διασπάθιση κομματικών κονδυλίων ύψους 40.000 ευρώ από τον Στράχε και συνεργάτες του για τις οποίες η αυστριακή εισαγγελία έχει ήδη ξεκινήσει ανακρίσεις.

Η εφημερίδα Kurier αναφέρει δηλώσεις μελών του κόμματος που ξιφουλκούν εναντίον του Στράχε: «αποτελει ήδη ιστορία για την παράταξη», «τραυματίζει ανεπανόρθωτα το κόμμα» ή «δεν μπορεί πλέον να κατεβεί ως υποψήφιος για το FPÖ στη Βιέννη» είναι μερικές από τις πλέον χαρακτηριστικές δηλώσεις των (ανωνύμων) κομματικών στελεχών.

Αυτή πάντως που δεν είναι διατεθειμένη να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή φέρεται να είναι η σύζυγος του, Φιλίπα, για την οποία «σέρνεται» μια φήμη πως εντός ολίγων ήμερων ίσως φύγει από το κόμμα του συζύγου της και γίνει «Wilde Mandatarin», δηλαδή ανεξάρτητη βουλευτής, σύμφωνα με την αυστριακή πολιτική ορολογία. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις φέρουν τον Στράχε να έκανε χρήση σημαντικών χρηματικών ποσών (10.000 ευρώ μηνιαίως, πέραν του επιδόματος ενοικίου ύψους 2.500 ευρώ μηνιαίως και άλλων παροχών) ως αρχηγός του κόμματος και κατόπιν ως αντικαγκελάριος μέσω ειδικών λογαριασμών που ήταν στην διάθεσή του για κάλυψη εξόδων παράστασης και προσωπικών εξόδων του ιδίου και της συζύγου του.

Αποτέλεσμα εικόνας για Phillipa Strach Austria

Όπως αναφέρουν οι Times, το «Σκάνδαλο Spesenabrechnungen» («Εκθέσεις Δαπανών») εκθέτει κυρίως την «Λαίδη Στράχε», η οποία φέρεται να είχε ακριβά γούστα και μεταξύ 2014-2018 να χρησιμοποιούσε τους κομματικούς λογαριασμούς για την αγορά πολύτιμων αντικειμένων και πανάκριβων ρούχων, για να κάνει ταξίδια και πολλά ακόμη.

Επιπλέον, η Φιλίπα Στράχε, που είχε ανακηρυχθεί ως η «επίτιμη αξιωματούχος του κόμματος για την προστασία των ζώων», ελάμβανε μηνιαίο μισθό της τάξεως των 11.000 ευρώ, που μαζί με τα 20.000 ευρώ μισθό του συζύγου της, κόστιζαν στον αυστριακό φορολογούμενο πάνω από 40.000 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Αποτέλεσμα εικόνας για Phillipa Austria

Πηγή: protagon.gr

About Author