Στοπ στην κυκλοφορία του Zantac βάζει η Novartis – Φόβοι για καρκινογόνες ουσίες

Αποσύρεται όπως όλα δείχνουν από τις αγορές ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα για το στομάχι, το Zantac. Η εταιρεία Sandoz, που ανήκει στη Novartis, ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει τη διανομή του χαπιού, καθώς εντοπίστηκε συστατικό που ενδέχεται να είναι καρκινογόνο.

Προηγήθηκαν έλεγχοι αμερικανικών και ευρωπαϊκών φορέων για την παρουσία του συστατικού N-nitrosodimethy (NDMA) στην ουσία ρανιτιδίνη και συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί εάν όντως πρόκειται για καρκινογόνο προϊόν.

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία σταμάτησε ήδη την κυκλοφορία του φαρμάκου στον Καναδά, όμως όλες οι εκδοχές του Zantac (γενόσημες ή μη) που είναι ήδη στα φαρμακεία θα συνεχίσουν να πωλούνται κανονικά. Η αναστολή διανομής είναι διαφορετική από την ανάκληση, επισημαίνει το Reuters σε τηλεγράφημά του. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, η Novartis διευκρίνισε ότι οι ενέργειες αυτές είναι προληπτικές και επιπρόσθετα μέτρα θα εφαρμοστούν εάν αυτό απαιτηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας.

Στο μεταξύ, πριν από τρεις ημέρες σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων επισημαίνοντας ότι «κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) πρόκειται να αρχίσει την επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη (ranitidine) αφού σχετικές δοκιμασίες έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA).

ΠΗΓΗ: TVXS

About Author