“Το ΚΙΝ.ΑΛ έπαθε…ΠΑΜΕ και…Μάη ’68”- Η κόκκινη αφίσα με την γροθιά και το εργοστάσιο που προκαλεί ειρωνικά σχόλια

Η αφίσα είναι σε κόκκινο φόντο και απεικονίζει ένα εργοστάσιο μαύρου χρώματος. Οι στέγες του εργοστασίου είναι μυτερές και στη δεξιά πλευρά η καμινάδα του καταλήγει σε ένα ανθρώπινο χέρι, σφιγμένο σε γροθιά.

“Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της μέσα και έξω από τη Βουλή”, είναι το σύνθημα της αφίσας και κάποιοι έσπευσαν να σχολιάσουν ειρωνικά πως “το ΚΙΝ.ΑΛ έπαθε ΣΥΡΙΖΑ”, αν και ορθότερο θα ήταν να υποστηρίξει κανείς πως “το ΚΙΝ.ΑΛ έπαθε ΠΑΜΕ”, αφού μάλλον με τα συνθήματα και την αισθητική του συνδικαλιστικού μετώπου που πρόσκειται στο ΚΚΕ ταυτίζεται η συγκεκριμένη “αγωνιστική”- εικαστική παρέμβαση της Χαριλάου Τρικούπη.

Η αφίσα του Μάη του '68 (αριστερά) και η αφίσα του ΚΙΝΑΛ του 2019 (δεξιά)

Αποτέλεσμα εικόνας για Mai '68 La lutte continue afisse

Αποτέλεσμα εικόνας για Mai '68 La lutte continue afisse

Η αφίσα του Μάη του ’68 από την οποία επνεύστηκαν οι διαφημιστές του ΚΙΝΑΛ

Αποτέλεσμα εικόνας για αφίσες ΠΑΜΕ ΚΚΕ

Το θέμα της αφίσας συμπληρώνεται με την άκρως «αγωνιστική» ανακοίνωση της Χ. Τρικούπη κατά του πολυνομοσχεδίου, μια ανακοίνωση που καταλήγει με την φράση την οποία χρησιμοποιεί μετά τις εκλογές

Αγνωστο είναι ποιος έδωσε τη συγκατάθεσή του για την αφίσα η οποία είναι έξω από την λογική των μέχρι τώρα αντίστοιχων προσπαθειών του ΚΙΝΑΛ, θυμίζει δεκαετία ‘70, σοσιαλιστικό ρεαλισμό και παραπέμπει σε ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ, αν όχι σε κόμμα εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Ηδη στο διαδίκτυο έχουν γραφεί σχόλια διόλου κολακευτικά γι’ αυτό καθώς οι χρήστες μιλούν ειρωνικά για την αφίσα, διερωτώμενοι μήπως σηματοδοτεί κάτι περισσότερο σε επίπεδο σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μία προσπάθεια να αιτιολογήσει και να δικαιολογήσει την απόφαση του ΚΙΝΑΛ για την κόκκινη αφίσα, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Παύλος Χρηστίδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε πως το θέμα δεν είναι η αφίσα, αλλά το μήνυμα που θέλει να περάσει.

Οι πληροφορίες θέλουν το ΚΙΝ.ΑΛ να προσπαθεί να αναδείξει ένα αριστερό προφίλ απέναντι στην κεντροαριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και την διάθεσή του να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση. Κάτι, ωστόσο, που δεν συνάδει με την ρητορική κορυφαίων στελεχών του. “Θα δούμε και την Φώφη Γεννηματά με τραγιάσκα τύπου Λένιν να κατεβαίνει στις πορείες, ή άλλους “αγωνιστές”, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Βασίλης Κεγκέρογλου σε ρόλο μπολσεβίκων”, έλεγαν δηκτικά από την Κουμουνδούρου. Ωστόσο ήταν τα μέσα ενημερώσης που πρόσκεινται στην κυβέρνηση που διατύπωσαν τα πιο ειρωνικά σχόλια για την προσπάθεια πολιτικής “μεταμφίεσης” του ΚΙΝ.ΑΛ.

 

 

 

About Author