Διευκρινίσεις της Ούρσουλα βον Ντερ Λάϊεν για τον “Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής”- Επίθεση από Γιουνκέρ

Απάντηση στους επικριτές της για την μετονομασία του χαρτοφυλακίου Μετανάστευσης σε «Προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», το οποίο ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, δίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε αναρτήσεις της στο twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραθέτει επιχειρεί να εξηγήσει τι σημαίνει ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής». Η Γερμανίδα πολιτικός παρέθεσε σε τρεις γλώσσες, το Άρθρο 2 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, το οποίο ορίζει τις θεμελιώδεις ηθικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

«Η Ένωση θεμελιώνεται στις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες», αναφέρει στις αναρτήσεις της η κ. φον ντερ Λάιεν.

Λάβρος εναντίον της ο Γιουνκέρ

Στις φωνές που άσκησαν δριμεία κριτική στη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την επιλογή της να ονομάσει το χαρτοφυλάκιο που είναι επιφορτισμένο με το προσφυγικό ως χαρτοφυλάκιο «προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», προστέθηκε σήμερα και αυτή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, που ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με την Γερμανία πολιτικό, καθώς και οι δύο είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν χαρίστηκε στη διάδοχό του.

Λάβρος Γιούνκερ κατά φον ντερ Λάιεν

Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο κ.Γιούνκερ εξέφρασε την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο τίτλο, για το χαρτοφυλάκιο που ανατέθηκε στον Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς υποδηλώνει πως η υποδοχή προσφυγών αντιτίθεται στις αξίες της Γηραιάς ηπείρου.

Εκτίμησε μάλιστα πως θα αναθεωρηθεί η απόφαση αυτή της νέας προέδρου της επιτροπής, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

«Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι αντίθετος με τη μετανάστευση. Το να αποδέχεσαι αυτούς που έρχονται από πολύ μακριά είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», σημείωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του.

Πρόσθεσε, δε, πως ένας ευρωπαϊκός τρόπος ζωής σημαίνει ότι «πρέπει να σέβεσαι τους άλλους, ανεξάρτητα από το χρώμα τους και την αρχική τους πατρίδα».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε εξάλλου πως ο τίτλος δεν ανταποκρίνεται στις αξίες του κ. Σχοινά, που ήταν εκπρόσωπός του στον Τύπο τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Πιστεύω πως αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε ο κ. Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ακόμη ότι η υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν δεν είχε και την απόλυτη διαφάνεια, και άσκησε κριτική στο Ευρωκοινοβούλιο λέγοντας πως «δεν έπαιξε τον ρόλο του».

Οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τις προτάσεις της φον ντερ Λάιεν για τους επιτρόπους στις 23 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Αποτέλεσμα εικόνας για ursula von der leyen

Πράσινοι εναντίον …Μαργαρίτη Σχοινά

Μετά τα εγκώμια για τον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις για τις αρμοδιότητές του. Ιδιαίτερα οι Πράσινοι ανησυχούν για μία “Ευρώπη-φρούριο” απέναντι στους μετανάστες.

Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung επισημαίνει: “Θα αντιμετωπίζει η ΕΕ μελλοντικά τους πρόσφυγες ως ‘απειλή για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής’; Αυτό το ερώτημα έχει προκαλέσει σφοδρή διαμάχη ανάμεσα στην επόμενη πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στο Ευρωκοινοβούλιο. Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες ζητούν αλλαγές στις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο νέος Επίτροπος Μετανάστευσης Μαργαρίτης Σχοινάς.

Margaritis Schinas im Pressezentrum der Europäischen Kommission (imago images/K. W. Schmidt)

Ιδιαίτερα οι Πράσινοι αντιδρούν έντονα. Σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, το βράδυ της Τρίτης, πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το νέο χαρτοφυλάκιο που δημιούργησε η φον ντερ Λάιεν για τον συντηρητικό Έλληνα. Ονομάζεται ‘Protecting our European way of life’, δηλαδή ‘Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής’ (…). Η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ “απηύθυνε επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι ‘προκαλεί φόβο’ η διατύπωση της φον ντερ Λάιεν”. Σύμφωνα με την Tageszeitung”ο Σχοινάς θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τους νέους Επιτρόπους από τα τέλη Σεπτεμβρίου και σίγουρα θα απορρίψει κάποιον από αυτούς”.

Όπως μεταδίδει η Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) “εκπρόσωπος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε την κριτική και εξήγησε ότι πρόκειται για μία ευρύτερη πολιτική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τον σεβασμό των αξιών, τη δημοκρατία, την αναπτυξιακή συνεργασία και τη διασυνοριακή καταπολέμηση της τρομοκρατίας”. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες σημειώνει ότι η κριτική “δεν αφορά το πρόσωπο” του Μαργαρίτη Σχοινά. Ωστόσο: “Το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες του 57χρονου υποψηφίου αντιπροέδρου της νέας Κομισιόν επιγράφονται ‘Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής’ προκάλεσε κριτική σε Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες, με δεδομένη την τάση απομονωτισμού στην πολιτική για το προσφυγικό. Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας κατηγόρησε την Κομισιόν ότι οικειοποιείται τη γλώσσα των ακραίων δεξιών. Αναμένεται ότι στην ακρόαση (ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου) θα τεθούν αρκετά ερωτήματα επ’ αυτού”.

Πηγή: DW, europost.gr

About Author