Από την κεντροαριστερά η επιλογή για την προεδρία της Δημοκρατίας – Ο άγραφος νόμος και η έκπληξη Μητσοτάκη

Σε γρίφο έχει εξελιχθεί η τελική πρόταση για την προεδρία της Δημοκρατίας. Οι τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με το cnn.gr αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προτείνει ένα πρόσωπο  που να προέρχεται από τον κεντροαριστερό χώρο καθώς ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από τον κεντροδεξιό. Και τούτο διότι θέλει να τηρήσει τον άτυπο και άγραφο νόμο ότι πρέπει να εναλλάσσονται οι πρόεδροι από την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά.

Πιστός, άλλωστε, και στο δόγμα του πολιτικού κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να προτείνει πρόσωπο έκπληξη για το ύπατο αξίωμα της πολιτείας. Η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, Άννα Διαμαντοπούλου είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που σκέφτεται για το συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το CNN Greece που επικαλείται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, το πρόσωπο της πρώην υπουργού Παιδείας βρίσκεται στο τραπέζι των προσώπων που συζητούνται και είναι κοντά στα πολιτικά πιστεύω του κ. Μητσοτάκη. Είναι γυναίκα, έχει προωθήσει μεταρρυθμίσεις ιδίως στην παιδεία, διαθέτει ευρωπαϊκό πνεύμα και ιδίως σημαντικές επαφές με διεθνείς παράγοντες που σημαίνει ότι δεν είναι μια υποψηφιότητα «χαμηλής πτήσης».

Η εκλογή του νέου πολιτειακού παράγοντα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, επομένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει από τώρα τις συζητήσεις, έτσι ώστε το πρόσωπο που θα προτείνει να τύχει ευρείας κοινοβουλευτικής συναίνεσης, να έχει κύρος και αξιοπιστία, στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει η Άννα Διαμαντοπούλου. Βέβαια στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης προτείνει το συγκεκριμένο πρόσωπο για τη θέση Προέδρου Δημοκρατίας, θα είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει γυναίκα πρόεδρος της Ελλάδας. Ωστόσο, δεν θα ξεπεράσει τις αντιδράσεις όχι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως από το δικό του, αφού για το ύπατο αξίωμα φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί μνηστήρες που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα. Φυσικά για έναν τέτοιο ρόλο θα επιθυμούσε να βρισκόταν στο επίκεντρο της συζήτησης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος όταν μιλά δημόσια δίνει την εντύπωση του υπερκομματικού στελέχους.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

About Author