Στο ΥΠΟΙΚ ο Κυρ. Μητσοτάκης – Αποπληρωμή δανείων ΔΝΤ και επενδύσεις στο επίκεντρο της σύσκεψης

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να βρεθεί στη μία το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ηγηθεί της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup στο οποίο εκτιμάται ότι θα κατατεθεί και επίσημα το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ψηλά στην αντζέντα του ΚΥΣΟΙΠ αναμένεται να βρεθούν οι αποκρατικοποιήσεις καθώς επίσης και οι επενδύσεις.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν δρομολογήσει την επίσημη κατάθεση αιτήματος την Παρασκευή στο Eurogroup για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, με την καταβολή ποσού ύψους 3 δισ. ευρώ το οποίο τοκίζεται με επιτόκιο άνω του 5% σήμερα. Την ίδια στιγμή υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού με επιτόκια χαμηλότερα του 2% και συγκεκριμένα στο 1,6%, γεγονός που σημαίνει ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 75 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Εξάλλου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την κίνηση αυτή από το βήμα της ΔΕΘ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά» προσθέτοντας πως στόχος είναι «η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα το ταχύτερο δυνατό».

Το άλλο μεγάλο θέμα που αναμένεται να πέσει στο τραπέζι του ΚΥΣΟΙΠ είναι των αποκρατικοποιήσεων, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να κινήσει όσο πιο γρήγορα μπορεί τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ.

Όπως έχει προαναγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% του αεροδρομίου που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο», ενώ στη συνέχεια σειρά θα πάρουν ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η πώληση των ΕΛΠΕ έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό, Νίκο Παππά να δηλώνει ότι η πώλησή τους «θα αποτελέσει τουλάχιστον πολιτικό σκάνδαλο».

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις ο Πρωθυπουργός έχει δρομολογήσει σειρά συναντήσεων στις ΗΠΑ για το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα στο διάστημα 23 – 27 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

About Author