Διπλό μέτωπο Ερντογάν με ΕΕ και ΗΠΑ – Απειλεί ανοιχτά με προσφυγικό και… πυρηνικά

Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα που άφηναν υπόνοιες ότι η Τουρκία θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, εξέπληξαν αρκετούς πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι αναρωτήθηκαν πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Μια πιθανή απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα έδωσε χθες ο επικεφαλής του Αμερικανικού Ιδρύματος Ploughshares, Τζόζεφ Τσιριντσιόνε, ο οποίος μιλώντας στο περιοδικό National Interest, υποστήριξε πως η Τουρκία θα μπορούσε ακόμα και να κλέψει πυρηνικά όπλα από τη Νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ!

Όπως επεσήμανε ο Τσιριντστιόνε, η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη του 1968 για τη μη διάδοση των πυρηνικών με την οποία έχει συμφωνήσει να μην αποκτήσει ποτέ τέτοια όπλα.
Ωστόσο, ο Ερντογάν φαίνεται πως έχει αρχίσει να αναθεωρεί την απόφαση αυτή, καθώς θεωρεί ότι η παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ορίζεται από τις ΗΠΑ έχει αρχίσει να καταρρέει, άρα η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει ηγετική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή και η απόκτηση πυρηνικών θα συνέβαλλε τα μάλα.

Σύμφωνα πάντα με τον Τσιριντσιόνε, η Τουρκία θα μπορούσε να φτιάξει μια δική της πυρηνική βόμβα αν το ήθελε, ωστόσο η ανάπτυξη της θα απαιτούσε δεκαετίες.
Ο Ερντογάν όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι – αν το επιθυμούσε – θα μπορούσε να βρει ταχύτατα πυρηνικά, είτε από το Πακιστάν, το οποίο είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας, είτε από τη βάση στο Ιντσιρλίκ, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα άπειρα πυρηνικά όπλα.

Για το λόγο αυτό ο Τσιριντσιόνε κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ – δηλαδή οι Αμερικανοί – θα πρέπει άμεσα να αποσύρουν τα πυρηνικά από το Ιντσιρλίκ . «Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις βόμβες που είναι εκεί αποθηκευμένες, αλλά ο Ερντογάν μπορεί» ανέφερε χαρακτηριστικά

Εξακολουθεί να απειλεί και με το προσφυγικό

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι του και με το προσφυγικό. Ενώπιον του αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος είπε ότι η κατάσταση δεν αντέχεται άλλο. Ποιος είναι ο αληθινός στόχος του Τούρκου προέδρου.

«Δεν είναι δυνατόν να αντέξουμε άλλο προσφυγικό κύμα. Φιλοξενούμε 5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει άλλο και πρέπει να γίνουν άλλες κινήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν παρουσία του αμερικανού αξιωματούχου, Γουίλμπουρ Ρος ο οποίος πριν φτάσει στην Άγκυρα ήταν στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγα 24ωρα ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει ότι η χώρα του φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και απ’ ότι φαίνεται «αυγάτισαν».

Τα τελευταία 24ωρα ο Ερντογάν κάνει συνεχώς δηλώσεις για το προσφυγικό και μάλιστα το περασμένο Σαββατοκύριακο είπε: «Ξεκαθαρίσαμε στην Ευρώπη πως ή θα μοιραστούν το βάρος ή θα ανοίξουμε τις πύλες μας, διότι εμείς δαπανήσαμε 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία πώς θα αντέξει στο βάρος των 4 εκατομμυρίων προσφύγων; Μη μας παρεξηγήσουν. Ή θα γίνει αυτό που λέμε, ή δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ανοίξουμε τις πύλες μας, ας το σκεφτούν λίγο και εκείνοι».

«Εμείς ήδη 3.000 πρόσφυγες τους εγκαταστήσαμε στη ζώνη ασφαλείας, σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στη ζώνη ασφαλείας» τόνισε ο Ερντογάν αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία. Αυτό που εκτιμούν διεθνολόγοι είναι ότι αυτό που επιχειρεί να κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν είναι να φτιάξει στην ουσία μια νέα χώρα την οποία θα ελέγχει ο ίδιος.

About Author