Τσακαλώτος: Η ανάπτυξη που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης μόνο για όλους δεν είναι

«Είναι αναγκαίο να μειώσουμε κάποιους φόρους δεν επαρκεί όμως για μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα στο «Εκτός Γραμμής στον Alpha». Ο κ. Τσακαλώτος διαφώνησε πως η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις έως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο είναι για τις… λεπτομέρειες υπογραμμίζοντας αντίθετα πως είναι δομική.

«Ενώ υποσχόταν ανάπτυξη για όλους αυτό που έχουμε δει και σε θεσμικές παρεμβάσεις και σε οικονομικές παρεμβάσεις μόνο για όλους δεν είναι», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε σειρά από μέτρα για την ανακούφιση των φορολογούμενων και απαντώντας στη διαπίστωση πως αυτό δεν φαίνεται να «πέρασε» στον κόσμο τόνισε ότι ο κόσμος λογικά δεν κρίνει αν είναι καλύτερα από πέρυσι αλλά κρίνει τη σημερινή κατάσταση με τις ανάγκες του.

»Και είναι πολύς κόσμος που έχει ακόμα πολλές ανάγκες».

Σε ό,τι αφορά στη μείωση της ανεργίας ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε:

«Δέκα ποσοστιαίες μονάδες που μειώσαμε την ανεργία δεν είναι και λίγο».

Στη διαπίστωση πως στο κομμάτι των επενδύσεων και των μέτρων ανακούφισης θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε πως δεν πρέπει «να ξεχνάμε και τις συνθήκες που ήμασταν.

»Ότι από τα τέσσερα χρόνια που ήμουν υπουργός Οικονομικών μόνο τον ένα χρόνο και λιγότερο ήμασταν εκτός μνημονίων.

»Μην ξεχνάτε ότι κάναμε αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο και είχαμε μία αναπτυξιακή στρατηγική.

»Για παράδειγμα στα ΕΣΠΑ να μην πηγαίνουν όλα τα λεφτά στα μεγάλα έργα αλλά να πηγαίνουν και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σε ό,τι αφορά στα πλεονάσματα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε:

«Σηκώνω τα χέρια. Υπήρχε μία στρατηγική που την κατανοούσαν οι απέξω, βεβαίως οι ‘σκληροί’ θα είχαν αντιδράσεις, το περιμέναμε αυτό, σε μία διαπραγμάτευση δεν περιμένεις όταν σου πει ο υπουργός Οικονομικών, είτε είμαι εγώ είτε ο κ. Σταϊκούρας, τι ωραία ιδέα πως δεν το σκέφτηκα κι εγώ».

Σε ερώτηση αν ενδεχομένως τώρα δεν είναι η κατάλληλη συγκυρία, χρονικά, να συζητηθεί η μείωση των πλεονασμάτων σχολίασε:

«Εμένα μου θυμίζει λίγο αυτό τα Ελγίνεια που δανειζόμαστε τα δικά μας. (…) Εγώ λέω ότι αυτό το είχαμε κατακτήσει. Είχαμε πει ποια ήταν η στρατηγική».

Τέλος, ερωτηθείς αν ο λογαριασμός βγαίνει ο κ. Τσακαλώτος αρκέστηκε να πει ότι «θα το δούμε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

About Author