Στο μικροσκόπιο οι αλλαγές σε φορολογία και εισφορές – Ποιες παραπέμπονται για το 2021, κερδισμένοι και χαμένοι

Ένα συνολικό πρόγραμμα μείωσης φόρων τετραετίας, ήταν αυτό που ανακοινώθηκε από την Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε από την Θεσσαλονίκη για τις επιχειρήσεις την μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% και την μείωση του συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5%.

Και τα δύο αυτά μέτρα θα εφαρμοστούν για τα έσοδα του 2019 άρα θα έχουν άμεση εφαρμογή.Το ίδιο και η αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στις νέες οικοδομές καθώς και την έκπτωση κατά το 40% από το φόρο της δαπάνης που θα κάνει κάποιος για αισθητική λειτουργική ή ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας του. Και αυτά τα μέτρα θα είναι άμεσα.

Ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι για να υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για να μειωθεί ο συντελεστής για τις επιχειρήσεις συζητά την χρήση των κερδών των ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες ως δημόσια έσοδα που αυξάνουν το πρωτογενές με βάση την ενισχυμένη εποπτεία. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι το αίτημα προωθείται και θα συμφωνηθεί ως το τέλος του χρόνου. Εξ ου και η εξαγγελία των μέτρων.

Επίσης, για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες ο Πρωθυπουργός οριστικοποίησε ότι το ύψος του αφορολόγητου θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα δηλαδή από τα 8636 για τον άγαμο μέχρι και τα 9500 για την οικογένεια με παιδί.

Αντίστοιχα η έκπτωση φόρου θα μείνει από τα 1900 έως και τα 2100 ευρώ. Αυτό είναι ένα μέτρο που δεν θα έχει κάποια σημαντική επίδραση καθώς η περικοπή του αφορολόγητου ήταν μια διάταξη νόμου από το 2017 που ακυρώθηκε λίγο πριν τις εκλογές. Όσο και αν ακούγεται περίεργο το μέτρο θα γινόταν αισθητό μόνο αν εφαρμόζονταν αφού θα σήμαινε αυτόματα πρόσθετο φόρο 650 ευρώ και μάλιστα από τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, δηλαδή, από μισθούς ή συντάξεις των 400 ευρώ.

Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα ως 10.000 θα περιληφθεί στον φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί μέσα στο μήνα. Ωστόσο δεν αποτελεί μέτρο άμεσης εφαρμογής.

Μεγαλύτεροι κερδισμένοι από το πακέτο θα είναι όσοι έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που θα κερδίσουν 1300 ευρώ ενώ μισθωτοί συνταξιούχοι και κατ επάγγελμα αγρότες θα έχουν πιο περιορισμένο όφελος. Επί της ουσίας θα έχουν ελάφρυνση από 177,26 ευρώ μέχρι και περίπου 300 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους λόγω της ύπαρξης του αφορολόγητο.

Ωστόσο το μέτρο θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2020. Συνεπώς το πραγματικό κέρδος από το συμψηφισμό παρακρατηθέντα και συμπληρωματικού φόρου θα φανεί το 2021.

Τα μέτρα του 2021 και η μείωση των δημοσιονομικών στόχων

Το 2020 θα είναι για την Κυβέρνηση ένα έτος σταθμός. Μέσα στον επόμενο χρόνο η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και να αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της. Μόνο έτσι μπορεί να ελπίζει σε μια θετική αποδοχή από τους δανειστές της στο αίτημα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Παράλληλα εκθέσεις της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ελλάδα θα πρέπει να δίνουν καλό βαθμό στην Κυβέρνηση, ενώ αυξημένος από τις σημερινές προβλέψεις θα πρέπει να είναι και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας. Αν και δεν είναι επίσημο ψιθυρίζεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% για τον επόμενο χρόνο από 2,1% που προβλέπει η ΕΕ.

Χωρίς αυτό –έστω και αν δεν ομολογείται το πρόγραμμα “μείωση των φόρων” παγώνει ελλείψει δημοσιονομικού χώρου, ενώ από το 2021 η Κυβέρνηση έχει μεταθέσει όλα τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα της κρίσης. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

Από το 2021 την μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Τα δύο αυτά μέτρα έχουν ένα συνολικό κόστος της τάξης του 1,3-1,4 δισ. ευρώ και θα απαλειφθούν μάλλον σε τρεις δόσεις το 2021, το 2022 και το 2023.

Για το 2021 έχει μεταφερθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε μεσοσταθμικά η μείωση να φτάσει το 30% από 22% που είναι σήμερα.

Επίσης χθες προέκυψε από ερωτήσεις των δημοσιογράφων ότι και η μείωση του ΦΠΑ – άλλο ένα δαπανηρό μέτρο – κατά 2% (από 24% στο 22% για τον βασικό και από 13% στο 11% για το μειωμένο συντελεστή ) θα ξεκινήσει κάποια στιγμή μετά το 2021.

Αν υπάρχει εξωγενής παράγοντας που θα καθυστερήσει ή θα αναστρέψει την πορεία της οικονομίας τότε το πρόγραμμα μείωσης φόρων ανατρέπεται και μέρος του θα περάσει στην επόμενη Κυβέρνηση.

Εισφορές: Πώς και πότε θα μειωθούν

Τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης και μόνο θα αφορά τελικά η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες που βάζει σε τροχιά από το 2020 η κυβέρνηση. Ο στόχος είναι προφανής και διπλός: το μέτρο να λειτουργήσει ως ισχυρό «πριμ» για την πλήρη απασχόληση και κίνητρο για την ανακοπή της επέλασης των ευέλικτων μορφών εργασίας, όπως επίσης και ως αναπτυξιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις.

Η σταδιακή υλοποίηση του μέτρου – το οποίο επεξεργάστηκε σε όλες του τις λεπτομέρειες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ – ξεκινά το δεύτερο 6μηνο του 2020 και ολοκληρώνεται σε 4 στάδια το 2023. Αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς, εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση. Η ελάφρυνση δεν θα προέλθει από μειώσεις στον σκληρό πυρήνα των εισφορών που αφορούν την κύρια σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ (20%) αλλά από τις συνεισπραττόμενες εισφορές. Πρόκειται για εισφορές που αφορούν άλλες παροχές, όπως π.χ. παροχές ανεργίας (5,61%), εργατικής κατοικίας (1%), εργατικής εστίας (0,35%), υγείας (7,1%) και επικουρικής ασφάλισης (6,5%). Αρκεί να αναφερθεί πως το βασικό πακέτο κάλυψης για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας είναι σήμερα στο 40,56% του μεικτού μισθού. Με την απομείωση των 5 μονάδων που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, το βασικό πακέτο κάλυψης θα κυμαίνεται πλέον στο 35,56%, δηλαδή θα υπάρξει ελάφρυνση 12,32% στο μη μισθολογικό κόστος.

Ο προγραμματισμός προβλέπει προοδευτικά αυξανόμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους ως εξής :

  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών μιας ποσοστιαίας μονάδας συνολικά από 1η Ιουλίου 2020 έως 31/12/2020.
  • Η μια ποσοστιαία μονάδα θα προκύψει σωρευτικά από μικρότερες απομειώσεις στις επιμέρους συνεισπραττόμενες εισφορές. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 200 εκ. ευρώ.
  • Σημαντικότερη μείωση από το 2021 η οποία θα υπερβαίνει συνολικά την μια ποσοστιαία μονάδα επιπλέον της μείωσης του 2020, για παράδειγμα της τάξης των 1,3 ποσοστιαίων μονάδων.
  • Το 2022 και το 2023 συνεχίζεται η ελάφρυνση με μείωση πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο, ώστε σωρευτικά στο τέλος του 2023 να έχουν αφαιρεθεί 5 ποσοστιαίες μονάδες από το μη μισθολογικό κόστος.
  • Το σχέδιο για σύνδεση του αναπτυξιακού μέτρου της μείωσης των εισφορών με την πριμοδότηση της πλήρους απασχόλησης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέτρο που επεξεργάζεται εδώ και καιρό ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με το επιτελείο των τεχνοκρατών του. Ορισμένοι λένε από την περίοδο ακόμη που ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης…

Ταυτόχρονα η μερική απασχόληση καθίσταται ακριβότερη, καθώς θεσπίζεται με τον αναπτυξιακό νόμο που έρχεται αυτή την εβδομάδα προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% για κάθε επιπλέον ώρα απασχόλησης πέραν των συμφωνημένων και μετά τις 4 ώρες. Δηλαδή αν κάποιος έχει συμφωνήσει να εργάζεται για 4 ώρες και του ζητηθεί να εργαστεί για 5 ή για 6 ή για 7 τότε γι αυτές τις έξτρα ώρες θα πρέπει να αμειφθεί με προσαύξηση 10% για κάθε επιπλέον ώρα. Στην ουσία θεσμοθετείται «υπερεργασία» και στις ευέλικτες μορφές εργασίας, με προσαύξηση του κόστους για τον εργοδότη ως αντικίνητρο και αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών για τον εργαζόμενο. Με το σημερινό καθεστώς δεν τίθεται θέμα υπερεργασίας και άρα πρόσθετης αμοιβής εφόσον η παροχή εργασίας δεν υπερβαίνει εβδομαδιαίως τις 40 ώρες εργασίας.

Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες. «Το συζητάμε», όπως είπε.

Στο τραπέζι φέρονται να έχουν πέσει τρία βασικά σενάρια:

  • θεσμοθέτηση ενός χαμηλότερου ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος (σήμερα είναι το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 6.500 ευρώ εισόδημα το μήνα).
  • υπολογισμό των εισφορών της επόμενης χρονιάς χωρίς τις εισφορές της προηγούμενης χρονιάς και αφού πρώτα εφαρμοστεί έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα της προηγούμενης
  • πλήρης αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών από τη φορολογική βάση.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr, news247.gr

 

 

About Author