Δίκη Χρυσής Αυγής: “Δεν ξέρω τίποτε, δεν θυμάμαι τίποτα… ” – Οργή για την υπερασπιστική γραμμή για τους Αιγύπτιους ψαράδες

Την υπερασπιστική γραμμή του «δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι, δεν τα έχω πει ποτέ» ακολούθησε σήμερα κατά την απολογία του ο Δ. Αγριογιάννης, ο πρώτος από τους πέντε κατηγορούμενους που απολογήθηκε για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα το 2012. Τον κατηγορούμενο, όπως και τους υπόλοιπους συγκατηγορουμένους του, έχουν αναγνωρίσει τα θύματα τόσο στη ΓΑΔΑ όσο και στο Εφετείο, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Ο ίδιος αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην επίθεση και ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε στην περιοχή, σε απόσταση δέκα λεπτών από το σπίτι των θυμάτων, τυχαία, την ώρα που επέστρεφε από βόλτα με την κοπέλα του και σταμάτησαν στο μαγαζί «Beat», όπου ήταν οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του.

Αυτούς, όπως είπε, ακολούθησε στη συνέχεια, αν και είχαν διαφορετικούς προορισμούς: εκείνος κατευθυνόταν στο σπίτι της κοπέλας του στα Πατήσια, ενώ οι υπόλοιποι στα σπίτια τους στο Πέραμα.

Η απολογία του προκάλεσε την έντονη αντίδραση της έδρας (σ.σ. στο ακροατήριο βρίσκονται δύο από τα θύματα, ο Αμπουζίντ Εμπάρακ και ο Αμπού Χαμέντ) καθώς ο Δ. Αγριογιάννης αρνήθηκε όσα ο ίδιος έχει καταθέσει όχι μόνο στους ανακριτές αλλά και σε υπόμνημα που προσκόμισε ο ίδιος. Δηλαδή ότι δύο από τους συγκατηγορούμενούς του φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής και ότι ο Αν. Πανταζής, ένα από τα ηγετικά στελέχη του Πυρήνα της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, τους ζήτησε να «αλληλοκαλυφθούνε».

Ακολούθησε η απολογία του Μάρκου Ευγενικού, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στην επίθεση και όπως είπε, «βλέπω καθημερινά τους Αιγύπτιους στην ιχθυόσκαλα, δεν τους ρώτησα ποτέ γιατί με κατηγορούν και ποιος το έκανε, το έχω αφήσει στα χέρια της Δικαιοσύνης».

Χαρακτηριστική ήταν η ερώτηση της εισαγγελέως «για ποιον λόγο, όπως δηλώνατε προανακριτικά και οι πέντε συγκατηγορούμενοι, δεν υποβάλατε μέχρι σήμερα αίτημα για το αν έχουν εντοπιστεί δακτυλικά αποτυπώματα στον πυροσβεστήρα που χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση;»

Η έδρα επισήμανε και στον Μ. Ευγενικό τις διαφορές ανάμεσα στη σημερινή απολογία του και στις υπόλοιπες, με τον ίδιο να μην μπορεί να εξηγήσει τις αντιφάσεις.

Θ. Μαρίας: Φοβήθηκα μην καταλήξω σε στρατιωτική φυλακή
Τη συμμετοχή του στην επίθεση αρνήθηκε και ο Θωμάς Μαρίας, επέμεινε στην υπερασπιστική γραμμή των μέχρι στιγμής συγκατηγορουμένων του που έχουν απολογηθεί και απέδωσε τις αντιφάσεις του ανάμεσα στις απολογίες του στους… ανακριτές, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι τον πίεσαν για να πει όσα είπε «για να μην καταλήξω σε στρατιωτική φυλακή».

Η αναφορά του προκάλεσε την αντίδραση της έδρας αλλά και της Πολιτικής Αγωγής, με τον Θ. Καμπαγιάννη να υποστηρίζει: «Να μας πει ο κατηγορούμενος όταν δήθεν τον εκβίαζε η κυρία Κλάπα, η συνήγορός του τι έλεγε και γιατί υπέγραφε την απολογία; Είναι ντροπή που συνάδελφοι επιτρέπουν να λέγονται τέτοια πράγματα και να διαβάλλουν και το δικηγορικό επάγγελμα, εκτός από τους δικαστές»

Η έδρα διέκοψε για αύριο, οπότε και στο Εφετείο Αθηνών θα συνεχιστούν οι απολογίες των κατηγορούμενων για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Στο εδώλιο κάθονται επίσης ο Αναστάσιος Πανταζής, ένα από τα ηγετικά στελέχη του Πυρήνα της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, ο Κ. Παπαδόπουλος και ο Μ. Ευγενικός. Η έκτη κατηγορούμενη για την υπόθεση έχει παραπεμφθεί σε δικαστήριο ανηλίκων.

Η δολοφονική επίθεση είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων μεταναστών, στους οποίους επιτέθηκε το τάγμα εφόδου της οργάνωσης στο σπίτι τους την ώρα που κοιμούνταν τρεις από αυτούς. Στη συνέχεια πήγαν στην ταράτσα όπου κοιμόταν ο τέταρτος ψαράς, Eμπαράκ Αμπουζίντ, του επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά με ιδιαίτερη βιαιότητα και τον τραυμάτισαν πάρα πολύ σοβαρά (Γιάννης Μπασκάκης, 21.09.2014, «Αφού… επέζησε, πήρε άδεια διαμονής»).

Την επίθεση είχε προαναγγείλει ο τότε βουλευτής της Χ.Α, νυν ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Ι. Λαγός, σε καφετέρια στο Πέραμα, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως έχουν γίνει δέκτες «παραπόνων που υπάρχουν στην Ιχθυόσκαλα» σχετικά με «τους Αιγύπτιους που κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάνε τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Λοιπόν εμείς τους λέμε ότι από εδώ και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή» (Γιάννης Μπασκάκης, 17.09.2016, «Οι χρυσαυγίτες «καρφώνουν» ο ένας τον άλλον»).

About Author